Ülkelerin Metan Emisyonlarını Azaltmalarına Yardımcı Olmak için Küresel bir Merkez Kuruldu

Şili’nin eski bakanı Marcelo Mena merkeze liderlik edecek ve hükümetleri güncellenmiş ulusal planları aracılığıyla fosil yakıt, atık ve tarım sektörlerinden kaynaklanan metan emisyonlarıyla mücadele etmeye çağıracak.

Ülkelerin Metan Emisyonlarını Azaltmalarına Yardımcı Olmak için Küresel bir Merkez Kuruldu

Önde gelen bilim insanlarının, tehlikeli ısınma seviyelerini sınırlamak için kısa ömürlü gazı azaltmayı tavsiye etmeleri üzerine, metan emisyonlarını azaltacak küresel bir merkez kuruldu.

340 milyon dolarlık hayırsever fonla kurulan Global Methane Hub, Global Metan Taahhüdünü uygulamak için hibeler ve teknik destek sunacak.

ABD ve AB tarafından Kasım ayında düzenlenen COP26 iklim müzakerelerinde bir girişim başlatılmıştı. 110 ülke, bugüne kadar metan emisyonlarını 2020 ile 2030 arasında %30 oranında azaltma taahhüdüne imza attı. Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) Pazartesi günkü son raporuna göre, 1,5 derecelik bir ısınma sınırı ulaşılabilir durumda.

Şili’nin eski çevre bakanı ve Pontificia Universidad Católica de Valparaíso’daki İklim Eylem Merkezi direktörü Marcelo Mena, merkezi yönetecek.

İlk 10 milyon dolarlık fon, 2030 hedefine ulaşmak için önümüzdeki üç yıl boyunca planlar oluşturmak adına 30 gelişmiş ve gelişmekte olan ülke ile birlikte çalışacak olan BM İklim ve Temiz Hava Koalisyonu (CCAC) için ayrıldı.

CCAC’nin metanla ilgili özel danışmanı Drew Shindell, “Ulusal metan azaltım planları geliştirmek isteyen tüm ülkelere bilimsel ve teknik uzmanlığımızı paylaşarak yardım edeceğiz” dedi.

Metan, küresel ısınmaya önemli ölçüde katkıda bulunuyor. Atmosferde yalnızca yaklaşık dokuz yıl kalmasına rağmen, 20 yıllık bir süre içinde CO2’nin 84 katı bir ısınma etkisine sahip.

Geçen yıl yayımlanan bir makale, metan emisyonlarını azaltmak için kapsamlı ve hızlı bir çabanın, mevcut ısınma oranını %30 yavaşlatabileceğini ve yüzyılın sonuna kadar 0,5°C’lik ısınmayı önleyebileceğini buldu.

Shindell, metanla mücadelenin “kısa vadeli bir iklim kazanımı” sağladığını söyledi. “Azaltmaya yönelik eylemler, ısınmayı hızla yavaşlatabilirken, karbondan arındırma, uzun vadede ihtiyaç duyulan iklim rahatlamasını sağlar.”

Mena, bu yıl Mısır’daki COP27 öncesinde, tüm ülkelerin ulusal iklim planlarındaki güncellemelerinde net bir metan hedefine yer vermesi amaçladıklarını söyledi.

Uluslararası Enerji Ajansı’na göre, petrol ve gaz endüstrisi mevcut teknolojiyi kullanarak 2030 yılına kadar metan emisyonlarında %75’lik bir azalma sağlayabilir. Ve pahalı olması da gerekmiyor: IPCC, fosil yakıt operasyonlarından kaynaklanan metan emisyonlarının %50-80’inin, 1 ton CO2 eşdeğeri başına 50 dolardan daha düşük bir maliyet ile azaltılabileceğini tahmin ediyor.

Enerji analisti Poppy Kalesi, “Metan konusunda eylemsizlik bir teknoloji veya bilim sorunu değil, daha çok siyasi ve örgütsel bir sorun” dedi.

Mena, çöplerin büyük bir sorun olduğunu ve ele alınması gerektiğini söyledi. Uydu görüntüleri, ABD’deki çöp sahalarının Çevre Koruma Ajansı tarafından tahmin edilenden altı kat daha yüksek oranlarda metan sızdırdığını gösteriyor.

Neredeyse %40’tan sorumlu olan diğer büyük metan emisyonu kaynağı ise çiftçilik. Bir inek, otları sindirmesi sonucu günde ortalama 250-500 litre metan üretir.

IPCC raporu, et tüketimini azaltmak ve bitki bazlı diyetlere geçiş gibi davranış ve yaşam tarzı değişikliklerinin çözümün önemli bir parçası olduğunu söyledi.

Mena, “İnsanlar veya gezegen için sağlıklı olmayan bir gıda sistemimiz var. Gıda sistemimizde değişim için zemin hazırlamamız gerekiyor. Metan emisyonlarını azaltmak için ihmal edilen atık yönetimi sektörleri ve gıda sistemiyle mücadele etmeliyiz” dedi.

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER