Dünya Tarihteki En Sıcak Şubat Ayını Yaşadı

Veriler, son 12 ayın küresel ortalama sıcaklığının sanayi öncesi seviyelerin 1,56 derece üzerinde rekor seviyede olduğunu gösteriyor.

Dünya Tarihteki En Sıcak Şubat Ayını Yaşadı

Bilim insanları, geçen ayın küresel ölçekte kaydedilen en sıcak Şubat ayı olduğunu belirtti ve bu da yılın bu zamanında üst üste dokuzuncu kez kaydedilen sıcaklık rekorlarına ay olmasına sebep oldu.

Avrupa Birliği’nin Copernicus İklim Değişikliği Servisi’nden gelen verilere göre, küresel deniz yüzeyi sıcaklıkları da kaydedilen en yüksek seviyede.

Veriler, Şubat ayı sıcaklıklarının 1850-1900 arasındaki sanayi öncesi dönem ortalamasına göre 1,77 derece daha sıcak olduğunu, 1991-2020 seviyelerinin ise 0,81 derece üzerinde olduğunu gösteriyor. Mart 2023 ile Şubat 2024 arasındaki son 12 aylık dönem için küresel ortalama sıcaklık, sanayi öncesi dönem seviyelerinin 1,56 derece üzerinde, kaydedilen en yüksek seviyede.

Bu, dünyayı geçici olarak 1,5 derece eşiğinin üzerine çıkarıyor. Bu eşiğin üzerindeki sıcaklıklar uzun vadede geri dönüşü olmayan hasarlar verebilir.

Copernicus’a göre, Şubat’ın ilk yarısında günlük küresel ortalama sıcaklıklar “olağanüstü derecede yüksekti” ve 8-11 Şubat tarihleri ​​arasında dört gün boyunca 1850-1900 seviyelerinin 2 derece üzerine çıktı.

Grafiklere göre, 2024 Şubat’ındaki Avrupa sıcaklıkları, ay için 1991-2020 ortalamasının 3,3 derece üzerindeydi. Yanı sıra Orta ve Doğu Avrupa’da ortalamanın oldukça üzerinde sıcaklıklar görüldü. Avrupa’da geçtiğimiz Aralık’tan Şubat’a kadar olan dönem, kıtanın kaydedilmiş en sıcak ikinci kışıydı.

Kutup bölgeleri haricinde Şubat ayı için ortalama küresel deniz yüzeyi sıcaklıkları, 21,06 derece ile tüm zamanların en yüksek değerine ulaştı ve 2023 Ağustos’unda kaydedilmiş önceki rekor olan 20,98 dereceyi geçti.

Copernicus’a göre, ortalama günlük deniz yüzeyi sıcaklığı ay sonunda 21,09 dereceye yükselerek yeni bir mutlak yüksek değere ulaştı.

Şubat’ın, son birkaç ayın uzun rekor serisine katıldığının altını çizen Copernicus İklim Değişikliği Servisi direktörü Carlo Buontempo, iklim sisteminin sürekli ısınmasının yeni aşırılıklara kaçınılmaz olarak yol açtığını belirtti ve ekledi: “İklim, atmosferdeki seragazlarının gerçek konsantrasyonlarına tepki verir, bu nedenle bunları stabilize etmeyi başaramadıkça, kaçınılmaz olarak yeni küresel sıcaklık rekorları ve sonuçlarıyla karşılaşacağız.”

Imperial College London’daki Grantham İklim Değişikliği ve Çevre Enstitüsü’nden Dr. Friederike Otto, iklim değişikliğini inkar etmekle dünyanın düz olduğunu savunmak arasında bir fark olmadığını ifade etti ve ekledi: “Çünkü artık iklimin ısındığına dair birçok kanıt var. Hava istasyonları, uydular, gemiler ve uçaklardan milyarlarca ölçüm, gezegenimizin tehlikeli bir hızda ısındığını gösteriyor.”

Yeni rekorlar kırıldığında insanların şaşırmaması gerektiğini de söyleyen Otto: “İnsanlar petrol, gaz ve kömür yakmaya devam ettikçe, iklim de ısınmaya devam ediyor. Bu, çok net bir ilişki. Ne yapılması gerektiğini biliyoruz: Fosil yakıtları yakmayı durdurmak ve onları daha sürdürülebilir, yenilenebilir enerji kaynaklarıyla değiştirmek. Bunları yapmadığımız sürece, iklim değişikliği tarafından şiddetlendirilen aşırı hava olayları, yaşamları ve geçim kaynaklarını yok etmeye devam edecek.”

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER