Almanya-Polonya sınırındaki toplu balık ölümlerinde 'kimyasal atık' şüphesi

Polonya Başbakanı Morawiecki, Oder nehrinde binlerce balığın ölü bulunmasıyla ilgili kimyasal atık ihtimali üzerinde durulduğunu aktardı.

Almanya-Polonya sınırındaki toplu balık ölümlerinde 'kimyasal atık' şüphesi

 Almanya ve Polonya'dan geçen Oder nehrinde binlerce balığın ölü bulunma nedeni olarak "kimyasal atık" şüphesi üzerinde duruyor.

AFP'nin haberine göre, Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, yaklaşık 10 ton balığın ölü bulunmasıyla ilgili "Muhtemelen çok büyük miktarlarda kimyasal atık nehre döküldü, felaketin boyutları çok büyük, Oder'in doğal halini geri kazanması için yıllara ihtiyacı olacak" açıklaması yaptı. 

Almanya Çevre Bakanı Steffi Lemke, Schwedt kasabası yakınlarında balıkların kıyıya vurmasıyla ilgili "çevre felaketi" açıklaması yaparken Brandenburg eyaletinin Çevre Bakanı Axel Vogel ise nehirdeki oksijen seviyesinin düşmesi sonucu toplu ölümlerin yaşanmış olabileceğine dikkat çekti. Vogel, "Nehirdeki oksijen seviyesini birkaç gündür artırdık ve ancak buna yol açan yabancı bir maddenin girdiğini gösteriyor" dedi.

Oder nehrindeki toplu balık ölümlerinin ardından yapılan testlerde ilk olarak yüksek oranda cıva ve ağır metaller olduğu belirtilmiş, bir sonraki raporda ise yüksek oranda tuz seviyesi olduğuna ilişkin bulgulara erişildiği aktarılmıştı.

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER