Yeni nesil kirleticiler: Kişisel bakım ürünleri!

Şampuan, krem, saç boyası gibi kozmetik ürünler içme sularını kirletiyor. Arıtma tesislerinde su arıtılsa bile insan sağlığı etkilenebiliyor.

Yeni nesil kirleticiler: Kişisel bakım ürünleri!

Kozmetik ürünler içme sularını kirletiyor. Konuyla ilgili  açıklama, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi, Prof. Dr. Ülkü Yetiş'ten geldi. Türkiye Büyük Millet Meclisi İklim Komisyonu'nda iklim değişikliğinin olumsuz etkilerini anlatan Yetiş, tarım ilaçları, kişisel bakım ürünleri ve kozmetik malzemelerin suya karıştığını söyledi. "arıtma tesislerindeki klorlama ile bakterilerin reaksiyona girmesi insan sağlığını etkileyebilir" ifadelerini kullandı.

Şampuan, fondöten, saç boyası, krem gibi kozmetik ve kişisel bakım ürünleri yeni nesil kirletici olarak tanımlanıyor. Bu ürünlerin suya karışma miktarı ise kullanıma bağlı olarak her geçen yıl daha da artıyor.

İklim komisyonuna yapılan sunumda, kirliliğe bağlı olarak göz kulak ve cilt hastalıklarının arttığı belirtilirken, önümüzdeki 30 yılda kolera'nın artabileceği uyarısı yapılıyor.

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER