Van Gölü'ndeki ikinci balık türü: Küçük Mercan

Türkiye’nin en büyük gölü konumunda olan Van Gölü, bir balığın yaşaması için zor bir ekosistem oluştururken yeni bir balık türü daha keşfedildi. Gölde Van Balığı dışında farklı bir balığın yaşamadığı bilinirken, yaklaşık 3 yıl önce keşfedilen ve üzerinde birçok bilimsel araştırmalar yapılan balık resmen tescillendi. Tescil sonrası adı ‘Küçük Mercan Balığı’ konulan tür ile ilgili resmî açıklama da yapıldı.

Van Gölü'ndeki ikinci balık türü: Küçük Mercan

Jandarma su altı ekibinin 2018 yılında yapmış olduğu dalış sırasında keşfi sağlanan yeni balık türünün bilim insanları tarafından incelenmesi 2018 yılında başladı.

3 yıllık sürecin ardından incelemeleri tamamlanan balık türünün Van Gölü’nde yaşayan ikinci balık türü olduğu anlaşıldı, yeni balık türüne Van Gölü küçük mercan balığı ismi verildi.

Van İl Jandarma Komutanlığı Su Altı Timi’nin 2018 yılında göldeki eğitim dalışları sırasında keşfettiği yeni bir balık türü, Van Gölü adına da önemli bir yenilik olarak görüldü.

Bugüne kadar gölde yalnızca inci kefalinin yaşadığı düşünülürken, keşfedilen yeni balık türü Van sakinlerinde de heyecan yarattı.

Timin eğitim dalışları sırasında keşfettiği balık türü ile ilgili olarak çalışma başlatan bilim insanları, 3 yıllık süre zarfında birçok incelemede bulundu.

Yapılan incelemelerin ardından dünyada yalnızca Van Gölü’nde yaşayabilen inci kefalini koruma çalışmaları ile adını duyuran yetkililer araştırmalarını tamamladı.

Yeni balık türü, Van Gölü’nde yaşayabilen ikinci balık türü olarak tescillendi.

Dünyanın en büyük sodalı gölü olarak Türkiye’nin önemli değerleri arasında yer alan Van’daki inci kefalinin dışında keşfedilen balık, bilim tarihine de girmeyi başardı.

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER