İklim değişikliği on binlerce yıl önce Neandertalleri yok etti, sıra insanlarda

Bilim insanları, bugünkü modern insanların kuzeni olan Neandertallerin ve Homo Erectus'un yaklaşık 40 bin ile 70 bin yıl önce ani ve yoğun iklim değişikliği nedeniyle yok olduğunu açıklad. Bununla birlikte araştırmacılar, günümüzde devam eden insan faaliyetlerinden kaynaklı küresel ısınmanın da benzer riskler taşıdığını ve aynı yok oluşu insanlar tekrarlayabileceği konusunda uyardı.

İklim değişikliği on binlerce yıl önce Neandertalleri yok etti, sıra insanlarda

Bilim insanlarına göre, yaklaşık üç milyon yıl önce insanlarla akraba olan altı tür Dünya'da var oldu. Ancak, bunlardan sadece günümüz modern insanlarını oluşturan "homo sapiens" hayatta kaldı.

One Earth dergisinde yayınlanan yeni bir çalışmada, iklim değişikliğinin dünyadaki yaşamın evrimsel tarihini şekillendirmede önemli bir rol oynadığını belirtildi. Araştırmada, aşamalı yok oluşları açıklamak için birden fazla teori öne sürüldü.

İtalya'da Napoli II. Frederico Üniversitesi tarafından gerçekleştiren çalışmada, araştırmacılar, iklim değişikliği nedeniyle meydana gelen ani sıcaklık artışlarına ya da ani soğuklarına uyum sağlayamamanın canlıların kaderlerini  belirleyen en önemli unsur olduğunu bildirdi.

SON BEŞ MİLYON YILDA GELEN İKLİM DEĞİŞİKLİKLERİ İNCELEDİ

Bilim insanları çalışma kapsamında, her bin yıllık zaman dilimine ilişkin iklim koşullarını belirlemek amacıyla, son beş milyon yıldaki sıcaklık, yağış, nem diğer metorolojik verilerini analiz etti.

6 TÜRÜN ZAMAN İÇİNDEKİ NÜFUSU MODELLENDİ

Bununla birlikte, 2 bin 750'den fazla fosilden oluşan kapsamlı bir veri tabanına bakılarak altı  Homo türünün (Homo habilis, Homo ergaster, Homo erectus, Homo neanderthalensis, Homo Heidelbergensis ve Homo sapiens) zaman içindeki popülasyonu modellendi.

Analiz, üç Homo türünün (Homo erectus, Homo heidelbergensis ve Homo neanderthalensis) soyu tükenmeden hemen önce 'iklimsel nişlerinin' çoğunu kaybettiğini ortaya çıkardı. İklimsel niş tabiri,  "sıcaklık, kuruluk, soğukluk veya nem gibi değişkenler dikkate alınarak, türlerin hayatta kalması için tam olarak uygun koşulların olduğu bir yeri tanımlamak için kullanılıyor.

NEANDERTALLER 40 BİN ÖNCE, HOMO-ERECTUS 70 BİN YIL ÖNCE DÜNYADAN SİLİNDİ

Bu kapsamda araştırmacılara göre, ani ve yoğun iklim değişikliği nedeniyle Neandertaller yaklaşık 40 bin yıl önce, Homo erectus ise  bundan 70 bin  yıl önce yok oldu.

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER