Evren nasıl yok olacak?

İşte 1 Trilyon Yıl İçinde Dünyada ve Evrende Meydana Gelecek Olaylar

Evren nasıl yok olacak?

İnsanlar, sadece insanlığın geleceğini değil gezegenimizi ve evrenin kendisini bekleyen kaderi de her zaman merak etmişlerdir. Ne yazık ki, günümüzdeki en önemli problem olan küresel ısınma yüzünden dünyayı bekleyen kaderi daha sık düşünür olduk. Bilim insanları birkaç bin yıl içinde ne olacağını kesin olarak bilmeseler de, ellerindeki bilgilerle ve teknolojiyle geleceğe bir harita çizmeye çalışıyorlar. Bilim insanlarının öngörülerine göre önümüzdeki bir trilyon yıl boyunca evrende neler yaşanacağını sizler için kısaca özetledik.

10,000 Yıl Sonra...

10,000 Yıl Sonra...

Doğu Antarktika Buz Tabakası'nın erimesi tam bu kadar sürecek. Deniz seviyesi şu ankinin 3 katına yükselecek ve insanlar çoktan ölmüş olacak. İnsanlar hayatta kalsa dahi, genetik farklılıklar oldukça azalacak. Örneğin, mavi göz ile kahverengi gözün yaygın olduğu yerler kıtadan kıtaya farklılık gösterecek.

13,000 Yıl Sonra...

13,000 Yıl Sonra...

Bu noktada, dünyanın eksensel eğimi tersine dönecek ve yaz mevsimi ile kış mevsiminin yaşandığı bölgeler değişecek.

15,000 Yıl Sonra

15,000 Yıl Sonra

Bir teoriye göre, Dünya'nın doku deliklerinin Kuzey Afrika Musonu'na devinim yapması durumunda Sahra Çölü'nde tropikal iklim meydana gelecek. Tıpkı 5,000 yıl önce de olduğu gibi.

20,000 Yıl Sonra...

20,000 Yıl Sonra...

1986 yılında Çernobil Felaketi'nin meydana geldiği bölge (yaklaşık 1,600 km kare), insanların yaşaması için güvenli bir hale gelecek.

36,000 Yıl Sonra...

36,000 Yıl Sonra...

Ross 248, 3.024 ışık hızıyla dünyanın içinden geçerek, güneşe en yakın yıldız olacak. 8,000 yıl sonra ise geri çekilecek.

50,000 Yıl Sonra...

50,000 Yıl Sonra...

Niagara Şelaleleri, Lake Erie'ye kadar 32 km geri çekilecek ve kurumaya başlayacak.

100,000 Yıl Sonra...

100,000 Yıl Sonra...

Hiper büyük VY Canis Majoris yıldızı patlayacak. Bu sebeple Saman Yolu'ndaki gezegenlerden bazıları un ufak olacak. Dünya da süper volkanik bir patlama altında kalacak.

200,000 Yıl Sonra

200,000 Yıl Sonra

Gök cisimlerinin ''uygun'' hareket etmeleri ihtimalinde Büyük Ayı, Orion ve Perse takım yıldızları yok olacak. Hawaii yatay ekseninde denizin 250,000 km altında bulunan su altı volkanı, patlayarak denizin üzerine çıkıp yeni bir ada oluşturacak.

300,000 Yıl Sonra...

300,000 Yıl Sonra...

Önümüzdeki birkaç yüzyıl içerisinde bir noktada, Wolf-Rayet yıldızı bir süper novada infilak edecek. Bu patlamanın sebep olduğu gama ışınları ise, patlamanın yönüne bağlı olarak dünyadaki yaşamı tamamen bitirebilecek.

500,000 Yıl Sonra...

500,000 Yıl Sonra...

Dünyaya 1 km çapında bir gök taşı çarpacak ve Amerika'nın büyük kısmı tamamen dünya haritasından silinecek.

1 Milyon Yıl Sonra...

1 Milyon Yıl Sonra...

Dünya, 3.200 kilometre küplük magmayı eritebilecek bir volkan patlamasının altında kalacak. Giza ve Rushmore Dağı gibi büyük taş yapılar ayakta kalabilir ancak bunlar dışındaki her yapı yok olacak. Uranüs X, Kresida ve Belinda isimli uydular çarpışacak.

2 Milyon Yıl Sonra

2 Milyon Yıl Sonra

İnsanların sebep olduğu okyanus asitlenmeleri temizlenecek ve deniz ekosistemi eski haline dönecek. Büyük Kanyon erozyona uğrayacak ve yavaş yavaş yerin altına gömülecek

10 Milyon Yıl Sonra...

10 Milyon Yıl Sonra...

Bir çatlaktan oluşan yeni bir okyanus, Afrika ve Afrika levhası arasına girecek. Dünyada, sağ kalan türlerin büyük kısmının nesli tükenecek. Aynı türden birçok canlı yeni formlarına evrilecek.

50 Milyon Yıl Sonra...

50 Milyon Yıl Sonra...

Phobos ayı ve Mars çarpışacak. Los Angeles ve San Fransisco birleşecek. Afrika ve Avrasya'nın birleşmesiyle de Himalayalar'la kıyaslanabilecek büyüklükte sıradağlar oluşacak.

100 Milyon Yıl Sonra...

100 Milyon Yıl Sonra...

Satürn'ün etrafındaki halka eriyerek başka gezegenlere dağılacak. Dinozorların neslinin tükenmesine yol açandan daha büyük bir gök cismi, dünyaya çarpacak.

250 Milyon Yıl Sonra...

250 Milyon Yıl Sonra...

Dünyadaki bütün kıtalar birleşerek bir ''süper-kıta'' oluşturacak. Güneş sistemi, Samanyolu etrafındaki bir kez dönüşünü gerçekleştirmiş olacak.

600 Milyon Yıl Sonra...

600 Milyon Yıl Sonra...

Güneş'in artan parlaklığı, karbonat-silikat döngüsünü bozacak. Karbondioksit seviyesi istikrarlı bir şekilde düşecek. Gel-git hareketlerinin hız değiştirmesiyle Ay, Dünya'dan, artık hiçbir tutulma meydana gelmeyecek derecede uzaklaşacak.

800 Milyon Yıl Sonra...

800 Milyon Yıl Sonra...

Fotosentezin gerçekleşmesi adına hiç karbondioksit kalmayacak. Atmosferde oksijen döngüsünü sağlayan bitkilerin yok olmasıyla, ozon tabakası da yok olacak ve UV ışınları direkt olarak Dünya'ya erişebilecek.

1 Milyar Yıl Sonra...

1 Milyar Yıl Sonra...

Güneşin %10 oranında yükselen parlaklığından ötürü, yeryüzünde minimum sıcaklık 47 santigrat derece olacak. Karbondioksit kıtlığından ötürü Dünya'daki ökaryotik hayat bitecek.

5 Milyar Yıl Sonra...

5 Milyar Yıl Sonra...

Dünya'nın dış çekirdeği donacak ve manyetik çekim alanı duracak. Yeryüzündeki ortalama sıcaklık 149 santigrat dereceye yükselecek. Andromeda Galaksisi ve Samanyolu çarpışacak ve çarpıştıkları medyan haricinde kalan güneş sistemi bu çarpışmadan etkilenmeyecek. Hidrojen kaynağı kuruyacağından güneş ana işlevini bırakacak ve büyük kırmızı bir gök cismine dönüşecek.

14 Milyar Yıl Sonra...

14 Milyar Yıl Sonra...

Dünya ve Mars çarpışarak birleşecek. Merkür, Venüs, Mars ve büyük ihtimalle Dünya yok olacak. Eğer Dünya sağ kalmayı başarırsa, Güneş tarafından enerjisi emilen yeryüzünün sıcaklığı hızla düşecek. Güneşin rengi siyaha dönecek ve Dünya'da (eğer olursa) yaşayanlar tarafından görünemeyecek.

50 Milyar Yıl Sonra...

50 Milyar Yıl Sonra...

Eğer Dünya ve Ay, Güneş tarafından yutulmazsa birer gel-git kanalına dönüşecekler ve Ay yörüngesi çürürken, Dünya'nın dönüşü sürat kazanacak.

100 Milyar Yıl Sonra...

100 Milyar Yıl Sonra...

Şu anki haliyle Samanyolu, evrenin git gide büyümesi sebebiyle tamamen ortadan kalkacak.

1 Trilyon Yıl Sonra...

1 Trilyon Yıl Sonra...

Evrenin sonunu getirecek ''Büyük Çöküş''ün, Büyük Patlama'nın tam tersi şekilde gerçekleşmesi bekleniyor. Bütün kara delikler birleşecek ve evreni yutacak. Bu süreçten sonra, bir başka Büyük Patlama meydana gelecek ve yeni bir evren oluşacak.

Güncelleme Tarihi: 02 Kasım 2019, 19:49

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER