Dünyanın en yaşlı pandası Xin Xing hayatını kaybetti

Dünyanın en yaşlı pandası olarak adlandırılan Xin Xing, 38 yaşında çoklu organ yetmezliği nedeniyle hayata gözlerini yumdu. Çin’de hayvanat bahçesinde doğup ömrünü burada esaret altında geçiren Xin Xing’in 36 yavrusu, 153 torunu oldu. Xin Xing’in yaşı, insan ömründe 130 yıla denk geliyor.

Dünyanın en yaşlı pandası Xin Xing hayatını kaybetti

Xinhua ajansının haberine göre ülkenin Çongçing kentindeki bir hayvanat bahçesinde bulunan Xin Xing, 21 Ekim’de halsizlik ve iştahsızlık belirtileri göstermeye başladı. İlerleyen günlerde sağlık durumu kötüye giden panda, nefes darlığı, öksürük, karın şişliği ile dışkılamada sorunlar yaşadı. Panda, tüm çabalara rağmen kurtulamadı ve 8 Aralık’ta öldü. Xin Xing’in ölümüne ilişkin yapılan anatomik ve patolojik analizler, pandanın ilerleyen yaşının ve çoklu organ yetmezliğinin, sindirim sisteminde sorunlara ve kanda protein eksikliğine neden olduğunu gösterdi. Söz konusu sağlık sorunlarının da dişi pandanın solunum ve sindirim sisteminde enfeksiyona yol açarak ölümüne sebep olduğu belirtildi.

Panda ailesinin reisi

Anadolu Ajansı'nda yer alan bilgiye göre, ülkenin Sıçuan eyaletindeki Baoşing ilçesinde 1982 yılında doğan Xin Xing, 1 yaşında Çonçing kentindeki hayvanat bahçesine getirilmişti. 150’den fazla üyesi bulunan bir panda ailesinin reisi durumundaki Xin Xing’in yavruları, ABD, Kanada, Japonya başta olmak üzere birçok ülke ve bölgede bulunuyor.

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER