Caretta carettaların yumurtlama sezonunda sona yaklaşıldı

Alanya’da caretta caretta kaplumbağaları yumurtadan çıkarak, denize ulaştı. Bu sezon sahilde 250 yuva tespit edilirken, bunlardan 200’ünden yavru çıktı

Caretta carettaların yumurtlama sezonunda sona yaklaşıldı

Antalya'da  mayıs ayı sonunda başlayan nesli tükenme tehlikesi altındaki caretta carettaların yumurtlama sezonunda sona yaklaşıldı. Temmuz ayından itibaren yumurtalardan yavrular çıkmaya başlarken, deniz kaplumbağalarının denizle buluşması eylül ayı sonuna kadar sürecek. Önceki yıllarda daha az görülen bölgelerde de koronavirüs önlemleriyle paralel olarak caretta caretta yuva sayısı arttı.

SEL SULARI YUVAYI BOZDU
Alanya'nın Yeşilöz Sahili'nde de kuluçka dönemini tamamlayan ve yumurtalardan çıkan yavru caretta carettalar dalgalarla mücadele ederek, kendilerini denize bıraktı. Yavruların yumurtadan çıkıp, denize ulaştığı sırada, bölgede oturan gönüllü hayvansever Güldane Şahin, denize ulaşana kadar caretta carettalara yardımcı oldu. Bu yıl yaklaşık 250 yuvanın bulunduğu bölgede 50 kadar yuva, yoğun yağışla oluşan sel nedeniyle zarar görürken, bu yuvalarda bulunan yumurtalar da çürüdü. Kalan 200 yuvanın her birinden yaklaşık 70 yavru ise denize ulaştı.

20 YIL SONRA DÖNDÜLER
Alanya Çevre Eğitim ve Mavi Bayrak Derneği (ALÇED) Başkanı Şerefnur Kayhan, "Yeşil deniz kaplumbağalarımızın Samandağ bölgesinden sonra 2 yıldır bu bölgede de çok görülmesi açısından şanslıyız. Biliyorsunuz onlar otobur, carettalar etobur. Dolayısıyla bu da deniz içinin canlılığını ifade eder. 20-25 sene önce buradan çıkan yavrular bir şekilde buraya tekrar gelmek istemişlerdir. Biz, bu sahilleri korumak istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER