Corona darbesi: Milyonlarca kök fide elde kaldı!

Tüm dünyayı ve ülkemizi etkileyen corona virüsü sebebiyle alınan tedbirler Sakaryalı sebze fidesi yetiştiricilerini zor durumda bıraktı. Virüs nedeniyle milyonlarca kök sebze ve meyve fidesi, üreticilerin elinde kaldı. Üreticiler Covid-19 ile mücadele kapsamında 30 büyükşehir ve Zonguldak illerinde alınan giriş çıkış yasağı kararından dolayı pazarlarda gıda maddeleri dışında satışların yasak olması sebebiyle yetiştirdikleri milyonlarca kök fidenin de sevkiyatını yapamıyorlar.

Corona darbesi: Milyonlarca kök fide elde kaldı!

İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu, Bilecik ve Eskişehir gibi bir çok ildeki çiftçilerin fide ihtiyacının büyük kısmını karşılayan Sakaryalı çiftçiler şehirlere giriş-çıkış yasağı sebebiyle zor durumda kaldıklarını söylüyorlar.

“MİLYONLARCA KÖK FİDE ÇÜRÜYÜP GİDECEK”

Ocak ayından bu yana fidelerin yetişmesi için çabalayan sebze fidesi yetiştiricisi Hüseyin Garip, yetiştirdikleri fideleri, Büyükşehirlere götürmeyecekleri ve pazarlarda satamayacaklarını ifade ederek, “4 aydan bu yana çalışıp çabaladığımız emeklerimiz boşuna mı gidecek? Biz bu fideleri üreticiye ulaştıramazsak, bu millet nasıl sebze bulup yiyecek? Yüzlerce fide yetiştiricisi, binlerce kök çeşit çeşit fide satış için bekliyor. Çevre illerin pazarlarına gidemiyoruz. Bu kadar emek, milyonlarca kök fide çürüyüp gidecek.” İfadesini kullandı.

“BU FİDELER ÜRETİCİLERE ULAŞMAZSA, SEBZE SIKINTISI YAŞANACAK”

Hüseyin Garip, ellerindeki fidelerin üreticilerine ulaştırılmaması durumunda sebze sıkıntısı yaşanacağını ifade ederek, “Buradan Cumhurbaşkanımıza, valilerimize sesleniyoruz. Fide yetiştiricilerinin sorununa çare bulsunlar. Çevre illerde fidelerimizi satabilmemiz için çözüm yolları bulunsun. Bu fideler üreticilere ulaşmazsa, sebze sıkıntısı yaşanacak. Bu soruna bir an önce çare bulunmalı“ dedi.
Covid-19 ile mücadele kapsamında 30 büyükşehir ve Zonguldak illerinde alınan giriş çıkış yasağı nedeniyle pazarlarda gıda maddeleri dışında satışların yasak olması sebebiyle yetiştirdikleri milyonlarca kök fide ellerinde kalan işçiler yakınarak devletten bu soruna çözüm bulmasını istiyor. Sorunun çözülmemesi nedeniyle önümüzdeki aylarda sebze ve meyve fiyatlarında büyük fiyat artışları olacağına dikkat çekiliyor.

Güncelleme Tarihi: 28 Nisan 2020, 20:38

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER