Bozcaada'nın Çavuş üzümü tescillendi

Şehir Plancıları Odası'ndan yapılan açıklamada, “Geldiğimiz süreçte Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın İzmir genelinde ekosistemin bütüncül olarak korunmasına darbe vuracak değişikliklerde ısrarcı olduğu, kamu ve doğa yararı ilkelerini ve bilimsel koruma yaklaşımlarını hiçe sayar bir tutumla sermayeye kucak açmakta olduğu, Selçuk ilçesi örneği ile bir kez daha görülmüş durumdadır” denildi.

Bozcaada'nın Çavuş üzümü tescillendi

Bozcaada Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı İbrahim Günel, yaptığı açıklamada, Çavuş üzümünün gelecek nesillere aktarılması ve adadaki varlığının devam ettirilmesi için Türk Marka ve Patent Kurumuna geçen yıl yaptıkları tescil başvurusunun sonuçlandığını söyledi.

Yapılan inceleme sonucunda Çavuş üzümü için coğrafi işaret onayı verildiğini ifade eden Günel, şöyle konuştu:

"Yapılan tahliller sonucunda Çavuş üzümünün buraya özgü olduğu, adanın iklim ve toprak yapısında yetiştirilebildiği, diğer üzümlerle karşılaştırdıklarında üstün bilimsel değerlere sahip olduğu ortaya çıktı. Üzümümüz artık 'Bozcaada Çavuş üzümü' adı altında coğrafi işaret aldı."

Günel, Çavuş üzümünün geleceğinin sürdürülebilmesi için tanıtımlarının yapılmaya devam edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER