PepsiCo Türkiye doğal gaz yerine biyogaz yakacak

PepsiCo Türkiye, altı fabrikasındaki tesislerde ürettiği biyogazı saflaştırıp doğal gaz yerine kullanacak, yüzde 100 yenilenebilir kaynaklardan elde edilmiş elektrik tüketecek. Kaynak: PepsiCo Türkiye doğal gaz yerine biyogaz yakacak

PepsiCo Türkiye doğal gaz yerine biyogaz yakacak

PepsiCo Türkiye, altı fabrikasındaki tesislerde ürettiği biyogazı saflaştırıp doğal gaz yerine kullanacak, yüzde 100 yenilenebilir kaynaklardan elde edilmiş elektrik tüketecek.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, karbon salımını azaltan, sıfırlayan tesisleri belgelendirerek ödüllendirmeye devam ediyor. Bu çerçevede dünyaca ünlü içecek devi PepsiCo’nun Türkiye’deki tesisleri de Çevre Bakanlığı ekipleri tarafından incelemeden geçirildi.

Çalışmalar sonucunda kendisine sıfır karbon hedefi koyan PepsiCo Türkiye’nin 6 üretim tesisi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Sıfır Atık Belgesi ile sertifikalandırıldı. PepciCo Türkiye’nin söz konusu tesisleri İzmir, Çorlu, Adana, Kocaeli, Mersin, Manisa’da bulunuyor. PepsiCo’nun Kocaeli Ve Mersin’de bulunan fabrikalarının biyogaz tesislerinde; patates kabukları, mısır, nişasta ve sebze yağı atıklarından enerji üretiliyor. Bu eneri tesislerin ihtiyacının karşılanmasında kullanılıyor.

TARLADAN FABRİKAYA DÖNGÜSEL EKONOMİ

PepsiCo Türkiye fabrikalarında yer alan biyogaz tesislerinde enerji üretiminin yanında atıkların değerlendirilmesinden sonra kalan malzemeden de gübre elde ediliyor. Naturalis adı verilen bu ‘özel gübre’ patates üreticilerinin bir sonraki ekim sezonunda kullanılıyor.

KARBON EMİSYONU YÜZDE 11.5 AZALIYOR

PepsiCo yetkilileri, bu projeyle karbondioksit emisyonlarının yüzde 11,5 azaldığını ve bu durumun gübre üretimindeki kimyasal kullanımını yüzde 40 azalatığını kaydetti. Yetkililere göre bu sayede toprak üzerindeki negatif etkiyi en aza indiren bir tarım ekonomisi oluşuyor.

DOĞALGAZ YERİNE BİYOGAZ

PepsiCo Türkiye, altı fabrikasında oluşturduğu dönüşüm tesislerinde elde edilen biyogazı saflaştırmaya hazırlanıyor. Şirket yetkilileri, söz konusu fabrikalarda biyogazı saflaştırma projesi ile üretim hatlarında doğal gaz yerine biyogaz kullanılmayı planladıklarını ifade etti.

AMALAJDA YÜZDE 100 GERİ DÖNÜŞÜM

Öte yandan PepsiCo Türkiye, 2025 yılına kadar ambalajlarının tamamının dönüştürelebilir, biyolojik ve bakteriyel olarak çözünen malzemelerden elde edilmesini hedefliyor. Kullanılan geri dönüştürülmemiş plastik oranını yüzde 35 aşağı çektiklerini kaydeden PepsiCo yetkilileri, gazlı içeceklerde yüzde 50 geri dönüşütürülmüş PET kullanıldığını aktardı.

YÜZDE 100 YENİLENEBİLİR ELEKTRİĞİ

Bu arada PepsiCo karbon salınımını azaltma hedefi kapsamında, yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilmiş elektrik satın alarak tüketiyor. Kocaeli ve Mersin’de bulunan yiyecek fabrikalarında, elektrik tüketiminin yüzde 50’lere varan bölümü organik atıklardan elde edilen, biyogaz ve solar enerjiden sağlanıyor. Şirket yetkilileri, 2021 yılı itibariyle tüm PepsiCo fabrikalarında yenilenebilir enerji sertifikasyonlu elektrik tüketildiğini de açıkladı.

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER