İzlanda geri dönüşümü sürecinde jeotermal enerji kullanacak

İzlandalı bir şirket, Hveragardi, İzlanda'daki plastik malzemelerin geri dönüşümü sürecinde jeotermal enerji kullanmaya başlıyor.

İzlanda geri dönüşümü sürecinde jeotermal enerji kullanacak

Bir İzlanda geri dönüşüm tesisi, plastik geri dönüşüm sürecinde jeotermal enerji kullanıyor.

Yakın zamanda ülkenin Hveragerdi’deki ilk plastik geri dönüşüm tesisini başlatan Pure North CEO’su Sigurdur Halldórsson, “Geri dönüşümde İzlanda için belirli bir dönüm noktasına ulaştığımıza inanıyoruz” diyor. Süreçte jeotermal ısı kullanılmakta, bu da onu yurt dışındaki benzer tesislerden daha çevre dostu hale getirmekte.

Şu anda tesis, Sigurdur’un geri dönüşüm için çiftliklerden talep üzerine gelen, poşetler, plastik filmler ve esnek plastiklerden saman ruloları gibi ambalaj plastiklerini alıyor. İşlem oldukça geniş, çünkü plastiği daha sonra plastik üretiminde kullanılan küçük plastik paletlere yeniden dökülmeden önce iyice temizlemek önem arz ediyor.

İzlanda plastiğinin çoğu artık ilgili karbon yanmasıyla geri dönüşüm için denizden sevk edilmektedir. Geri dönüştürülen her ton plastik için 1.8 ton yağın tasarruf edildiği hesaplanmıştır. Önümüzdeki haftalarda, günde yaklaşık 12 ton performansla şirketin üretim hattında 24 saatlik vardiyalar başlayacak. Yılda toplam yaklaşık 2.000 ton plastik rulo üretilmektedir.

Sert plastik ve ambalaj plastikleri için üretim hattı da hazırlanmakta olup Sigurdur, bu konularda kısa vadede büyük faaliyetler beklemektedir. Örneğin, şirketin plastik paletleri yurtdışında satılıyor, ancak gelecekte İzlanda’daki üretimde kullanılacakları umuluyor.

Güncelleme Tarihi: 18 Ocak 2020, 12:42

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER