‘İki araçtan biri elektrikli olmalı’

Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi’nin (IICEC) düzenlediği, ‘Küresel Enerji ve İklim Politikalarında Yeni Bir Dönem: Yeni ABD Yönetimi Gündemi’ webinarı gerçekleşti. Açılış konuşmasını Sabancı Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı’nın yaptığı webinarda, Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Dr. Fatih Birol enerji ve iklim ilişkisinde küresel perspektife ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Webinara, Barrack Obama döneminde Enerji Bakanı olarak görev alan Prof. Ernest J. Moniz, onur konuğu olarak katıldı

‘İki araçtan biri elektrikli olmalı’

Fatih Birol, “Enerji sektöründeki sorunu çözmeden iklim sorununu çözmeniz mümkün değil. İklim değişikliğine yol açan emisyonların yüzde 80’i enerji sektöründen kaynaklanıyor” diye konuştu.

COP26 Zirvesi

Birol, “Sıfır emisyon için satılan her 2 araçtan 1’i elektrikli olmalı. Şu anda satılan her 100 arabadan belki 3’ü elektrikli. Birçok ülke şu anda kullandığımız konvansiyonel araçların satışını yasakladı ve yakında başka ülkeler de bu yasakları açıklayacak. Elektrikli araçlarla ilgili Türkiye’de de güzel gelişmeler oluyor fakat henüz yeterli seviyede değil. Türkiye, TOGG ile ilgili önemli adımlar attı ama Türkiye’deki otomotiv sektörünün elektrikli araç devrimi konusunda daha fazla ne yapabileceğini düşünmesi lazım” dedi.

Birol, birçok hükümetin 2050’de sıfır emisyon hedefine ulaşmak için taahhütler verdiğini ve kasım ayında gerçekleştirilecek COP26 Zirvesi’nde tüm dünyayı doğru yolda ilerlemeye teşvik etmek için bir anlaşmaya varmak istediğini belirtti.

Başarı üçgeni

IICEC’in kısa bir süre önce politika yapıcılar, endüstri ve akademisyenlerle birlikte ‘başarı üçgeni’ içinde çalışarak Türkiye Enerji Görünümü çalışmasını yayınladığını hatırlatan Güler Sabancı, “Bu yıl, IICEC’in bir diğer büyük projesi, ‘Türkiye’de Elektrikli Araçlar Görünümü’ olacak. Bu çalışmada Türkiye’de elektrikli araçlar ve e-mobilite ekosistemi ile büyüme perspektifi, kapsamlı bir analitik perspektif içinde sunulacak. Raporun önümüzdeki sonbaharda yayınlanması planlanıyor” dedi.

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER