Endüstri 4.0 Gebze’de masaya yatırılacak

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Kocaeli Şube Gebze İlçe Temsilciliği tarafından 2-3 Mart’ta düzenlenecek ‘Dünyanın Yeni Çalışma Modeli; Dijital Dönüşüm ile Verimlilik’ konulu etkinlik, Gebze Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek

Endüstri 4.0 Gebze’de masaya yatırılacak

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Kocaeli Şube Gebze İlçe Temsilciliği, ‘Dünyanın Yeni Çalışma Modeli; Dijital Dönüşüm ile Verimlilik’ konulu ‘Endüstri 4.0 Sempozyumu’ düzenleyecek. Etkinlik, 2-3 Mart 2019’da Gebze Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek.

Dünyanın, gelişen teknoloji ve dijitalleşme ile birlikte yeni bir üretim devriminin heyecanını yaşadığının altını çizen sempozyumu düzenleyen Gebze Makina Mühendisleri Odası Teknoloji Komisyonu ve Endüstri Mühendisleri Komisyonu üyeleri, “Akıllı sistemler, öğrenebilen makinalar ve hayatımızın her alanında yer almaya başlayan robotik sistemler ile yapay zekâ uygulamalarıyla birlikte, hizmet ve üretim sektörlerinde verimlilik ve yüksek kalite hedeflerine doğru heyecanlı bir geçiş dönemi yaşanıyor. Akıllı sistemler, öğrenebilen makinalar, yapay zekâ uygulamaları ve robotik sistemler vb. hayatımızın her alanında yer almaya başladı. Bu gelişmeler, hizmet ve üretim sektörlerinde verimlilik ve yüksek kalite hedeflerine doğru heyecanlı bir geçiş dönemi ile kendini gösteriyor” dediler.

“İLK OLARAK HANNOVER MESSE 2011’DE ORTAYA ÇIKTI”

Temelde küresel anlamda zorlaşan rekabet ve gittikçe artan teknolojik değişimlere uyum sağlamak için oluşturulan stratejilerden en etkilisi olan ‘Endüstri 4.0’ kavramının ilk olarak 2011'in ekim ayında Hannover Fuarı’nda kullanıldığını hatırlatan yetkililer, şunları aktardılar: “Endüstri 4.0; tarihte daha önceki üretim devrimlerinde olduğu gibi, kendisinden önceki sektörlerin bir kısmının ortadan kalkmasına, bir kısmının da değişmesine yol açarken, kendisi ile birlikte yeni mesleklerin ortaya çıkmasına imkân tanıyacak. Tıpkı Franz Kafka’nın dönüşüm romanında Gregor Samsa’ya yaşattığı gibi; ‘bir sabah uyandığımızda, ömrümüzü adadığımız işler bir anda yok olabilir veya işlerimizi bizden daha iyi yapabilen nesneler ile karşılaşabiliriz.’ Endüstri 4.0’ın temel amacı olan dijitalleşme ile verimlilik artışı gerçekleştiğinde; yani bilişim sektörü ile endüstri tam olarak iç içe geçtiğinde, mevcuttakilere göre daha az yer kaplayan, daha az enerji harcayıp, daha az ısı üreten donanımların kullanılması sağlanacak. Böylece, nesnelerin interneti uygulamaları ile tüm cihazların entegre bir şekilde veri alışverişi yapacağı siber-fiziksel sistemlerin oluşması sağlanacak ve insandan bağımsız, akıllı veya bir başka deyişle; karanlık fabrikaların ortaya çıkması kaçınılmaz olacak.”

“MEVCUT MESLEKLERİN YÜZDE 47’Sİ ORTADAN KALKACAK”

Söz konusu tüm gelişmeler gerçekleştiğinde, mevcut mesleklerin yüzde 47’sinin ortadan kalkacağının ön görüldüğünü belirten yetkililer, “Öte yandan bu devrim; veri madenciliği, veri güvenliği uzmanlığı, robot koordinatörlüğü gibi kendi ihtiyaçları doğrultusunda yeni meslekler yaratacak. Örneğin; 1. Sanayi Devrimi’nin sonucunda buhar gücü kullanılarak el işçiliğin değerini yitirmesi ve kendi atölyeleri olan ustaların fabrika işçisine dönüşmesi gibi, bu sanayi devrimi de temelde çalışma hayatını, ancak sonunda üretim ilişkilerini değiştirdiği için tüm toplumlar üzerinde etkileri olacak. Olumsuzluklarının yanı sıra, bu sanayi devriminin insan hayatı üzerinde sayısız olumlu faydaları da olacak. Örneğin; şehir için taşımacılığında otonom sistemlerin kullanımı, akıllı trafik sistemleri gibi sistemler ile şehir içi taşıma süreleri kısalacak. Akıllı şebeke sistemleri ile enerji verimliliği artacak. Bütün bu etkilerin sonunda sadece insan hayatı kolaylaşmayacak; aynı zamanda kaynakların kullanımı ve atık salınımı konusunda olumlu sonuçlar yaşanacak. Bununla birlikte 3 boyutlu yazıcılar, diğer bir deyişle; katmanlı imalat sistemlerindeki ve bilgisayar destekli tasarım/analiz/imalat programlarındaki gelişmeler ile basit yapıdaki ürünlerin herkes tarafından üretilebileceği öngörülüyor” diye konuştular.

“İKİ GÜN SÜRECEK BİR PANEL DÜZENLEYECEĞİZ”

Söz konusu sürecin; gelecek yıllarda devrim niteliğinde olumlu ve olumsuz değişikliklere yol açacağını dile getiren yetkililer, şöyle devam ettiler: “Sürecin daha iyi algılanması, teknolojik altyapısının daha iyi kavranabilmesi için bu devrimlerin öncülüğünü yapan firmaların katılımı ile 2-3 Mart 2019'da, ‘Dünyanın Yeni çalışma Modeli; Dijital Dönüşüm ile Verimlilik’ konulu bir panel düzenleyeceğiz. Söz konusu süreçten etkilenecek, bu sürecin paydaşı olan başka mühendis ve diğer teknik konularda çalışanlarla birlikte, panelimize katılmak isteyen herkesi aramızda görmek isteriz.”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER