Deprem enkazında hayatınızı kurtaracak telefon kullanma rehberi!

26 Eylül tarihinde merkezi Silivri açıkları olarak tespit edilen 5.7 şiddetindeki depremin ardından Marmara bölgesinde yaşayan halk büyük bir panik yaşamaya başladı. Yaşanabilecek büyük bir deprem sonrasında, enkaz altında kalma ihtimaline karşı nasıl hayatta kalınabilir? Akıllı cep telefonlarınızla küçük ama etkisi büyük olan hileleri sizler için derledik. Olası enkaz durumunda cep telefonunuzla hayatınızı nasıl kurtarabilirsiniz?

Deprem enkazında hayatınızı kurtaracak telefon kullanma rehberi!

Enkaz altında ne kadar kalacağınızı bilmediğiniz için, bütün gereksiz uygulamaları kapatın. Bunun üzerine bir de telefonunuzu ultra güç tasarruf moduna alın. Eğer ultra güç tasarruf moduna alamıyorsanız, böyle bir seçenek yoksa, yeni iOS ve Android güncellemeriyle gelen gece modunu aktif edin ve ekranın ışığını tamamen kısın. Telefonunuzun ekranı OLED ya da AMOLED ise gece modu sayesinde şarj ömrü gözle görülür bir seviyede yükselecektir.

Kamerası olan bütün telefonların flaşı da bulunuyor. Bu sebeple telefonunuzun flaşını fener olarak kullanıp önünüzü görebilirsiniz.

Bazı akıllı telefon modellerinde flaşında modları bulunuyor. Bunu kontrol etmeyi ihmal etmeyin. Yani yanıp sönen mod ve ışığın parlaklığını ayarlayabildiğiniz telefon modelleri çok daha kullanışlı bir hale gelebilir. İlk olarak flaşın parlaklığını düşürürseniz, telefonunuzun şarjı daha yavaş bitecektir.

Flaşı yanıp söner şekilde kullanmak da, etrafınızda birileri sizi kurtarmak için geldiyse, onlara yerinizi belirtmek için flaşla sinyal verebilirsiniz.

ŞEBEKELERİN KESİLMESİ DURUMUNA KARŞI

26 Eylül'deki depremde şebekeler kesildi ve uzun süre iletişim koptu. Böyle olası durumlar için, telefonunuza şimdiden yükleyebileceğiniz uygulamalar sayesinde kendinizi garantiye alabilirsiniz.

GEREKLİ OLMADIKÇA KİMSEYİ ARAMAYIN

Bu madde biraz kişisel farkındalık içeriyor. Doğal afet sırasında herkes birbirini arayıp nasıl olduğunu merak ettiği için şebekeler çöküyor. Bu nedenle bir süre sonra kimseye ulaşamaz hale geliyoruz. Bu yalnızca Türkiye'de değil tüm dünyada bu şekilde. Hiç bir telekomünikasyon şirketi o kadar büyük maliyete girmiyor ve bu sebeple afet sırasında hatlar kitleniyor.

Siz gerekmedikçe kimseyi aramadığınız takdirde, hem şarjınız uzun süre dayanır, hem de sizin bulunduğunuz durumdan daha kötü halde olan kişiler varsa onların yardım bulma ihtimali güçlenir. Yani boş yere telefonla konuşup hatları kitlememek gerekiyor. 

Güncelleme Tarihi: 30 Eylül 2019, 09:39

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER