Bina Kimlik Sistemi’nin detayları belli oldu

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından açıklanan her binanın çipli kimlik levhası olmasına ilişkin Bina Kimlik Sistemi’nin detayları belli oldu. Kimlik levhaları afetlerde zarar görmeyecek şekilde tasarlandı.

Bina Kimlik Sistemi’nin detayları belli oldu

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un, "Hem depremle mücadelede kilometre taşı olacak, hem yurt içi ve yurt dışında gayrimenkul sektörüne güveni tazeleyecek, katma değer sağlayan yenilikçi bir ürün olacak" diyerek açıkladığı binalarda yapı denetimi daha kolay hale getirmesi hedeflenen Bina Kimlik Sistemi’nin detayları belli oldu.

Yeni düzenleme ile her binanın çipli kimlik levhası olacak. Artık ev alan, kiralayan yapının bilgilerine tek tıkla ulaşabilecek. Kimlik levhaları afetlerde zarar görmeyecek şekilde tasarlandı. Bu sayede depremde kat planlarına hemen ulaşılacak. Bilgiler 5 yılda bir denetlenecek.

Vatandaş binada kullanılan betondan, iskan tarihine, evlerin büyüklüklerinden yapılan denetim sonuçlarına kadar her bilgiye ulaşacak.

Olası bir deprem durumunda ise arama kurtarma çalışmaları da bu kimlikte kayıtlı bilgiler sayesinde hız kazanabilecek.

Yeni sisteme göre, bu yıl iskan alan her binanın kimlik belgesi de olacak; bina üzerine bilgilere erişilecek levha takılacak. Ardından ise etaplar halinde bina yaşına göre diğer yapılar sisteme dahil olacak, kimlikleri binalara takılacak. Yeni bina sonrasında önce 2011-2021 dönemine, daha sonra 2000-2011’e ve daha sonra da 2000 öncesi yapılara kimlik verilecek.

Çalışmanın geçmişi ise, 2019’da İstanbul Kartal’da Yeşilyurt Apartmanı’nın çökmesi hadisesine dayanıyor. 21 kişinin hayatını kaybettiği olaydan sonra binaya kaçak kat yapıldığı ve kolon kesildiği görülmüştü. Bakan Kurum aynı acı olayların yaşanmaması adına talimat verirken, buna göre sistem hayata geçirildi.

Pilot çalışmaların tamamlanması sonrasında proje bu ay uygulamaya başlandı. Bu kapsamda, merak konusu olan ‘kişisel bilgiler’ konusunda ciddi koruma önlemleri alındı.

Buna göre, kişisel bilgiler korunacak; binada yaşayanlar, binadan ev alacak ya da kiralayacaklar ile kamu için farklı detaylar görünür olacak. En detaylı bilgiyi kamu yetkilileri görebilecek.

Kaynak: Milliyet

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER