“Türkiye’nin iklim krizine dair 2050 vizyonunda, AB ilişkileri belirleyici rol oynuyor”

AB kurumları, iklim kriziyle mücadeleyi yasal olarak bağlayıcı hale getiren ve üye ülkelerin sera gazı emisyonlarının 2030'a kadar yüzde 55 azaltmasını hedefleyen iklim yasası konusunda uzlaştı. Türkiye’nin İklim Değişikliği Performans Endeksi’ndeki puanı “çok zayıf” olarak belirlenirken, Avrupa Birliği Uzmanı Prof. Dr. Ayşegül Akbay, “Ülkemizin iklim krizine dair 2050 vizyonunda AB ilişkileri belirleyici rol oynuyor” dedi.

“Türkiye’nin iklim krizine dair 2050 vizyonunda, AB ilişkileri belirleyici rol oynuyor”

Doğanın sürdürülebilirliği için tüm dünya zamana karşı yarışıyor. Özellikle iklim kriziyle mücadelede somut uygulamaların hız kazanması beklenirken, Avrupa Birliği (AB) kurumlarından önemli bir adım geldi. AB Komisyonu, Avrupa Parlamentosu ve AB Konseyi, iklim değişikliğinin önüne geçmeye yönelik hazırlanan iklim yasası konusunda anlaşmaya vardı. Bu kapsamda üye ülkelerin sera gazı emisyonlarını 2030'a kadar yüzde 55 azaltması hedeflenirken, söz konusu hedef yasal olarak da bağlayıcı olacak. Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Ankara Özel Viromed Laboratuvarları Mesul Müdürü ve Avrupa Birliği Uzmanı Prof. Dr. Ayşegül Akbay, mevcut tablonun dünyanın iyileşme süreci adına önemli bir başlangıç olduğunu belirterek Türkiye’nin iklim değişikliği karnesine değindi.

Akbay, “AB’nin ve aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 57 ülkenin iklim değişikliği konusundaki performansının değerlendirildiği İklim Değişikliği Performans Endeksi 2021’e göre, ülkemizin ‘Sera Gazı Emisyonları’ ve ‘Enerji Kullanımı’ kategorilerindeki puanı zayıf. İklim uzmanları tarafından ‘İklim Politikası’ performansı için verilen puanı ise çok zayıf. AB kurumları iklim yasasında uzlaşırken, Türkiye’nin performans notu zayıf kalmamalı. Küresel iklim değişikliğiyle mücadelenin anahtarı olan yeşil ekonomiye geçiş için ülkelere sağlanacak fon ve teknoloji transferinden yararlanabilmeli” dedi. 

 

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER