Türkiye reddettiği hastalıklı hayvanlar İspanya’da itlaf edilecekler!

Türkiye'ye satılmak üzere 900'e yakın büyükbaş hayvanı taşıyan Lübnan bandıralı gemi, 18 Aralık'ta İspanya'nın Cartagena Limanı'ndan ayrıldı. Ancak Türk yetkililerin mavi dil hastalığı nedeniyle reddettiği büyükbaş hayvanların, Akdeniz'deki 2 aylık yolculuğunun ardından geminin geri döndüğü İspanya'da itlaf edilmeye başlanacağı belirtildi.

Türkiye reddettiği hastalıklı hayvanlar İspanya’da itlaf edilecekler!

İspanya’nın Cartagena Limanı’ndan 18 Aralık’ta ayrılan ve Türkiye’ye satılmak üzere 900’e yakın büyükbaş hayvan taşıyan Lübnan bandıralı ‘Karim Allah’ gemisi, Türk yetkililerin mavi dil hastalığı nedeniyle hayvanları reddetmesinin ardından 31 Aralık’ta Türkiye’den ayrılarak hayvanların orada satılması için Libya’ya doğru yola çıktı. Trablus Limanı’na ulaşmasının ardından Libyalı yetkililer de mavi dil hastalığı nedeniyle hayvanları reddetti. 9 Ocak’ta Trablus’tan ayrılan gemi 22 Şubat’ta İspanya’nın Cartagena limanına geri döndü.

HAYVANLARIN 22’Sİ GEMİ SEYİR HALİNDEYKEN ÖLDÜ

Akdeniz’deki 2 aylık yolculuğunun ardından İspanya’ya geri dönen gemide konteynerlerde tutulan hayvanlardan 22’sinin gemi seyir halindeyken yaşamını yitirdiği, bunlardan 20’sinin parçalanarak denize atıldığı belirtildi. İspanya Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkilileri gemide 864 hayvanın sayıldığını açıkladı. Geri kalan hayvanların ise yaklaşık 37 saat sürmesi beklenen bir operasyonla gemiden boşaltılarak kesimlerinin başlayacağı ifade edildi. Tarım Bakanlığı’nca dün yapılan açıklamada, gemidekilerin, ‘hayvanları yürürlükteki düzenlemelere uygun olarak izole edip kesim işlemine’ başlamaması halinde bakanlığın bunu yapacağı belirtildi.

LİBYA’DA ŞAP HASTALIĞININ VARLIĞI NEDENİYLE HAYVANLAR AB’YE ALINAMIYOR

İspanyol yetkililer tarafından vurgulanan hastalık düzenlemelerine göre, Libya’da çiftlik hayvanları için büyük etkisi olan diğer epizootik (hayvanlar arasında yayılan hastalık) hastalıkların yanı sıra şap hastalığının varlığı nedeniyle söz konusu hayvanların Libya’dan sonra tekrar Avrupa Birliği (AB) ülkesine alınamayacağı ifade edildi.

RAPORDA HAYVANLARIN GENEL OLARAK KÖTÜ DURUMDA OLDUKLARI SONUCUNA VARILDI

Geçen hafta gemiye binen İspanyol veteriner yetkilileri tarafından hazırlanan bir raporda, hayvanların uzun yolculuktan etkilendiği ve genel olarak kötü durumda oldukları sonucuna varıldığı ifade edildi. Bazılarının rahatsız olduğu, AB dışına taşınmaya veya AB’ye girilmesine izin verilmeye uygun olmadığı ve ötanazinin sağlıkları ve refahları için en iyisi olacağı sonucuna varıldı. Raporda, hayvanların mavi dil hastalığı olup olmadığının ifade edilmediği ancak başka rahatsızlıklara dikkat çekildiği belirtildi.

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER