Türkiye kuraklık tehdidi altında!

Türkiye kuraklık tehdidi altında!

Uzmanlara göre Türkiye son 30 yılın en kurak kışını geçiriyor.

İstanbul'a içme suyu sağlayan barajlardaki doluluk oranı, yüzde 20,93'e düştü. Bu oran son 10 yılın en düşük seviyesi. 2019'un aynı döneminde barajlardaki su oranı yüzde 34 olarak gerçekleşmişti.

Bursa'da da benzer bir durum söz konusu. Eğer kente yağış düşmezse 75 gün yetecek içme suyu kaldı. Trakya'dan da benzer bir haber geldi. Küresel iklim değişikliğine bağlı kuraklık Trakya'daki nehir ve barajları da etkiledi.
Türkiye'nin dört bir yanında, benzer manzara var. Uzmanlar, "Kimse paniğe kapılmasın ancak suyun tasarruflu kullanılması noktasında herkesin üzerine düşen görevler var." diyerek vatandaşları uyarıyor..

Su tasarrufu şu an alınabilecek en etkili önlem. Kuraklık en çok tarımsal üretimi etkiliyor. 2021 yılında rekolte de meydana gelecek düşüş, ürünlerin fiyatlarına yansıyacak. Bu da bu yıl birçok sebze meyveyi daha yükek fiyatlarla almamız demek. Pandemi koşulları ve artan maliyet nedeniyle borcu katlanan çiftçi bir de susuzluk nedeniyle zor durumda kalacak.

Uzmanların öne çıkan ortak tavsiyesi ise Su kaynaklarının etkin kullanımı ve modern sulama tekniklerinin geliştirilmesi. Eğer yağış olmaz barajlar dolmazsa Kuraklıkla beklenen diğer bir tehlike de sivrisinek. Barajlarda su seviyelerinin düşmesiyle ortaya çıkacak bataklık ve küçük gölcükler sivrisinek larvalarının üremesi için uygun ortam oluşturacak. Uzmanlarsa sivrisinekle gelebilecek hastalıklara karşı uyarıyor. Sivrisinekler coğrafyamızda çok fazla görülmeyen Batı Nil Virüsü, Zika gibi hastalıklara, ve sonunda da en büyük düşmanlarımızdan olan sıtmanın görülmesine neden olabilir.

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER