TMMOB Kimya Mühendisleri Odası Başkanı Ali Uğurlu: İstanbul’un kimyasal envanterinin çıkarılması lazım

TMMOB Kimya Mühendisleri Odası Başkanı Ali Uğurlu: İstanbul’un kimyasal envanterinin çıkarılması lazım

Tuzla’da son üç ayda ikinci kez zehirli atık paniği yaşandı. İçmeler Mahallesi Tuzla Devlet Hastanesi civarında 26 Şubat’ta sabah saatlerinde rahatsız edici boyuta ulaşan ağır kokunun nedeninin kimyasal atıktan kaynaklandığı ortaya çıktı. AFAD’ın açıklamasına göre bu kimyasalın kanalizasyonda çökme yaptığı, kokunun da bundan kaynaklandığı belirtildi. Yapılan ölçümlerde hidrojen sülfür değerleri yüksek çıkarken, kimyasalın çözülmesi ve kokunun giderilmesi için kanalizasyona su basıldı. Kimyasal madde kokusundan etkilendiği belirtilen iki çocuk tedavilerinin ardından taburcu edilirken, yürütülen soruşturmada gözaltına alınan vidanjör sürücüsü C.A. adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

“Kimya Mühendisleri Odası’nın görüşü ve onayı alınmalı”

TMMOB Kimya Mühendisleri Odası Başkanı Ali Uğurlu, acil çözüm bekleyen iki soruna işaret etti. Kaza riski yüksek olan sanayi tesislerinin kent dışında kalması gerektiğine dikkat çeken Uğurlu, ilk olarak İstanbul’un kimyasal envanterinin çıkarılması gerektiği ve kimyasal madde bulunduran işletmelere kimya mühendislerinin sorumlu müdür olarak çalıştırılmasının zorunlu olduğu görüşünde. 

“Sanayi tesislerinin kent içerisinde kalması doğru bir şey değil. Kim hangi kimyasal maddeyle çalışıyor? Olası kaza senaryolarına göre önlemler alınmalı. Bu iş sadece rögar kapaklarının açılıp kimyasal maddenin deşarjıyla sınırlı bir olay değil. Kaza riski yüksek olan kimya tesisleri mutlaka şehrin dışına çıkarılmalı ve insan yoğunluğundan uzaklaştırılmalıdır. Özellikle tehlikeli kimyasalları kullanan işyerlerinin ruhsatlandırılmasında odamızın görüşünün onayı alınmalıdır. Belediyeler bu şirketlere ruhsat veriyor ama bu işin uzmanı değiller.

Bunun dışında endüstriyel atık suyun kanalizasyon sistemine doğrudan bağlanabilmesi için bir takım yasalar ve yönetmelikler var. Kentsel Atık Su Yönetmeliği ve Atık Suların Kanalizasyona Deşarj Yönetmeliği diye iki yönetmelik var. Özellikle Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği’nde de deşarj edilen suların nasıl olması gerektiğine dair bir takım izinler var. Bunlara dikkat edilmesi gerekiyor. Tehlikeli olmayan bir atığı rögar kapaklarını açarak deşarj edebilirsiniz. Ama tehlikeli olan bir atığı, arıtma tesisinde arıtılması gereken bir atığı buraya dökemezsiniz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ve AFAD’ın İstanbul’un kimyasal envanterini çıkarması gerekiyor.”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER