Tekirdağ Süleymanpaşa Belediyesi atıkların geri dönüşümü projesini hayata geçirdi

Tekirdağ Süleymanpaşa Belediyesi, geri dönüştürülebilir atıkları yeniden ekonomiye kazandırırken çevre bilincini yaygınlaştırarak duyarlı vatandaşların da kazanmasını sağlayan Çevreci Mutlu Kart projesi başlattı

Tekirdağ Süleymanpaşa Belediyesi atıkların geri dönüşümü projesini hayata geçirdi

 Projede geri dönüştürülebilir atık toplayan vatandaşların kartları ile puan kazanarak anlaşmalı noktalarda alışveriş yapabilmeleri sağlanıyor.

Çevreci Mutlu Kartlar ile, evde toplanan geri dönüşüm atıklarıyla kazanılan puanlar kullanılarak anlaşmalı marketler ve Mutlukent çay bahçelerinden alışveriş yapılıyor. Projede her bir geri dönüştürülebilir atık, kilogram üzerinden farklı puanlar kazandırırken, 100 Mutlu Puan 1 Türk Lirası olarak harcanabiliyor.

Evlerde biriken geri dönüştürülebilir atıklar, projeye özel tahsis edilen araçlarla belirli gün ve saatlerde mahallelerde belirlenen noktalardan alınıyor. Geri dönüştürülebilir atıklar, yetkili ekipler tarafından tartılarak atıkları getiren kişilerin kartlarına puan olarak yüklenmek üzere kaydediliyor. Kart sahipleri, kartlarında biriken puanları anlaşmalı marketler ve ilçede yer alan Mutlukent çay bahçelerinde harcayabiliyorlar.

Projeyle ilgili açıklama yapan Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat, başlattıkları çalışmayla geri dönüşebilen atıkları toplayarak hem ülke hem de aile bütçesine katkı sağlamayı hedeflediklerini belirtti. Proje ile çevre ve doğayla birlikte atık toplayan duyarlı vatandaşların da kazanacağını vurgulayan Eşkinat,  “Başka bir deyişle çöpe atılmayan kâğıt, plastik, metal, cam gibi ambalaj atıkları hem ekonomiye yeniden kazandırılacak hem de kazandırdığı puanlarla ekmeğe, süte, peynire ya da çocuklar için çikolataya dönüşecek. Daha temiz ve daha mutlu bir dünya için çöpleri doya doya harcayalım” şeklinde konuştu.

“Tüketimi türetmeye dönüştürelim”

WWF (Dünya Doğayı Koruma Vakfı) raporuna göre Türkiye günde 144 ton atık ile Akdeniz’i en çok plastiğe boğan ülke. 2050’ye kadar denizlerdeki plastiğin tonaj miktarının balık miktarından fazla olacağı tahmin ediliyor. Ancak asıl tehdit miktarı rekor seviyelere ulaşan, daha küçük parçalar olan mikroplastikler. Gıda zincirinin bir parçası haline gelen bu parçacıklar, giderek daha fazla sayıda hayvan türü ve insan sağlığını tehdit ediyor. Biyoçözünür olmadığı için çevreye bırakılan plastikler yüzlerce hatta binlerce yıl kalıyor. Dünyada her yıl denizlere atılan 10 ila 20 milyon ton plastik atığın deniz ekosistemlerine verdiği ekonomik zarar ise 13 milyar dolar. Uzmanlar tüketim alışkanlıklarımızı değiştirip “kullan at” kültüründen uzaklaşarak tüketimi türetmeye dönüştürmemiz gerektiğini söylüyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER