Tam kapanmada çiftçiler nasıl çalışacak?

Tam kapanmadan çiftçiler nasıl etkilenecek? Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan tam kapanmanın ardından çiftçiler, Çiftçi Kayıt Belgesi (ÇKS) nasıl alınır sorusuna yöneldi. Söz konusu ÇKS belgesiyle çiftçiler yasaktan muaf olunurken, belgenin nasıl alındığıyla ilgili tüm bilgiler…

Tam kapanmada çiftçiler nasıl çalışacak?

Çiftçilerin yasaktan muaf değerlendirilmeleri için Çiftçi Kayıt Belgesinin (ÇKS) bulunması gerekecek. Bu belgenin amaç dışı kullanılması gibi durumlarda muafiyetlerin giderek artan bir sıklıkla kötüye kullanıldığı göz önünde bulundurularak, bu suistimallerin önlenmesi amacıyla kolluk kuvvetleri tarafından her türlü tedbir alınacak ve yapılacak denetimlerde bu hususların kontrolü özellikle sağlanacak.  Hürriyet’in haberine göre, Tarımsal üretime ilişkin zirai ilaç, tohum, fide, gübre vb. ürünlerin satışı yapılan iş yerleri ve buralarda çalışanlar, bitkisel ve hayvansal ürünlerin üretimi, sulanması, işlenmesi, ilaçlanması, hasadı, pazarlanması ve nakliyesinde çalışanlar yasaktan muaf tutulacak.

ÇKS'YE NASIL KAYIT OLUNUR?

Çiftçi kayıt sistemine ilk kayıt 3 farklı şekilde yapılabilir. Bunlar arazi sahiplerinin başvurusu, arazi kiralayanların başvurusu ve arazisi birinci dereceden yakınlarına ait olanların başvurusu şeklindedir. Çiftçi kayıt sistemine ilk kez kayıt oluyorsanız öncelikle kimlik bilgilerinizi beyaz edeceğiniz evrakları doldurmalısınız. Tapularınızın fotokopisini çektirip tapu sicil müdürlüğünden aslına uygundur kaşesi bastırmalısınız. Tapu sicil müdürlüğünden sonra boş C formuna ektiğiniz arazilerin tapu bilgilerini ve o sene yetiştirdiğiniz ürünleri yazmalısınız. Daha sonra doldurduğunuz bu C formunu ekilişini yaptığınız arazilerin bulunduğu köyün ya da mahallenin muhtarına imzalatmalısınız. Eğer farklı ilçelerde arazileriniz varsa; başvurunuz ikamet ettiğiniz yerde araziniz varsa oranın tarım ilçe müdürlüğüne, yoksa arazinizin bulunduğu tarım ilçe müdürlüğüne arazi merkez ilçede ise tarım müdürlüğüne yapmalısınız.

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER