Siyanürün halka satışı yasaklanıyor!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum: "Mevzuat değişikliğiyle piyasa ve internetten siyanür bileşiklerini içeren maddelerin satışına yasak getiriyoruz.

Siyanürün halka satışı yasaklanıyor!

Son dönemde ölüm vakaları ile gündeme gelen siyanürün halka satışı yasaklanıyor.Hükümet, siyanürün kontrolsüz kullanımının önlenmesine dönük mevuzat değişikliği için harekete geçti..
Açıklama, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'dan geldi.
Kurum şu ifadeleri kullandı: "Yeni mevzuat değişikliğiyle, halkımıza piyasa ve internet ortamından siyanür bileşiklerini içeren maddelerin satışına yasak getiriyoruz. Söz konusu yönetmelikte siyanürlü bileşiklerin risklerinin kontrol altına alınması, ülkemizde kontrolsüz kullanımının engellenmesi, bu bileşiklere halkın erişiminin yasaklanması amacıyla siyanürlü bileşikler 'belirli zararlı maddelerin, karışımların ve eşyaların imalatı, piyasaya arzı ve kullanımı hakkında kısıtlamalar listesine ilave edildi."
Yalnızca satış yasağı değil, siyanüre takip sistemi de geliyor.
Bakan Kurum, siyanürlü bileşiklerin yurt içi satışlarının izlenebilmesi için firmalara, "son kullanıcı beyannamesi" bildirme zorunluluğu da getirildiğini belirtti.
Kurum, "Son kullanıcı beyannamesi ile imalatçılardan ithalatçılara, dağıtıcılardan kullanıcılara kadar siyanürlü bileşiklerin satışı ve takibi kontrol altına alınacak” dedi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yeni yönetmeliği Cumhurbaşkanlığı'na gönderdi.
Yönetmelik, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayının ardından Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girecek.

Güncelleme Tarihi: 21 Kasım 2019, 06:30

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER