Sıfır Atık

Son günlerde sıkça duymaya başladığımız ‘Sıfır Atık’ felsefesi ile yaşam, bir çoğumuz için yeni bir süreç olarak görülse de bazılarımız uzun süredir buna uyumlu yaşamaya başlamıştı bile

Sıfır Atık

Sıfır Atık

Son günlerde sıkça duymaya başladığımız ‘Sıfır Atık’ felsefesi ile yaşam, bir çoğumuz için yeni bir süreç olarak görülse de bazılarımız uzun süredir buna uyumlu yaşamaya başlamıştı bile.

Sıfır Atık Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca da aşağıdaki şekilde tanımlanmaktadır;

‘’Sıfır Atık”; israfın önlenmesini, kaynakların daha verimli kullanılmasını, atık oluşum sebeplerinin gözden geçirilerek atık oluşumunun engellenmesi veya minimize edilmesi, atığın oluşması durumunda ise kaynağında ayrı toplanması ve geri kazanımının sağlanmasını kapsayan atık yönetim felsefesi olarak tanımlanan bir hedeftir.’’

Tanımdan da belli olduğu gibi bu bir hedef ve hayat felsefesidir. Gelişen teknoloji,  büyüyen sanayi ve artan şehirleşme ile birlikte ortaya çıkan atıklar nesillerimiz için ciddi sorunlar teşkil etmektedir. Normalde atıklar ekosistem içinde zaman içerisinde temizlenmektedir ancak her geçen gün artan atıkların temizlenebilmesi söz konusu olamamaktadır. Bu yüzdendir ki Sıfır Atık  hedefleyen işletmeler ve insanlar iç ekonomiye ve ülke ekonomisine büyük oranda fayda sağlamaktadırlar.

‘Türkiye’de kişi başı günlük katı atık miktarı 1,21 kg evsel ve 0,68 kg endüstriyel olmak üzere toplam 1,89 kg’dır. 15 Avrupa Birliği (AB) ülkesinde ise sadece kentsel katı atık miktarı günde 1,39 kg, ABD’de 2,09 kg, dünya ortalaması ise 0,838 kg düzeyindedir. Bu nedenle, evsel ve endüstriyel katık atıkların sürdürülebilir çevre politikası çerçevesinde yönetimi gün geçtikçe önem kazanmaktadır.

Bilindiği üzere kentleşme ve çevre sorunlarının temel kaynağı katı, sıvı ve gaz atıklardır. Olası çevre felaketini önlemenin tek çaresi en kısa zamanda bu atıkların en aza indirilmesi, hatta sıfırlanmasıdır. Bu nedenle “sıfır atık” hareketinin tüm ülkeler, yerel yönetimler, sanayi kuruluşları ve eğitim kurumlarınca benimsenip uygulamaya dönük adımların atılması gerekmektedir. Bu hedefe ulaşmak için yapılması gereken, öncelikle bilgi altyapısının kurulması ve toplumun her kesiminin bu konuda bilinçlendirilmesidir.

Türkiye’de sıfır atık projesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın desteği ile eşi Emine Erdoğan tarafından başlatılmış olan bir projedir.

Bu bilinç ile şu an bakanlıklarımız, belediyelerimiz, sivil toplum örgütlerimiz ve hatta bireysel olarak tüm milletimiz seferber duruma gelmiş bulunmaktadır. Özellikle plastik gibi ekosisteme ciddi zarar veren atıklara yönelik , kullanımı azaltarak daha doğrusu bilinçli tüketim , geri dönüşüm aşılanarak kısa sürede ciddi sonuçlar alındığı ve alınacağı aşikardır.

Haşmet Yaltırak

Çevre Mühendisi - Megayol Mühendislik Genel Müdür

Güncelleme Tarihi: 05 Şubat 2019, 11:03
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER