Maskeyi tuvalete mazgala atmayın!

Tuvaletler ile mazgallara atılan maske, eldiven ve ıslak mendillerin, kanalizasyon ve yağmur suyu hatlarında tıkanıklığa neden olduğunu belirten ASKİ yetkilileri, “Vatandaşlarımızdan bu konuda daha duyarlı olmalarını istiyoruz” çağrısında bulundu.

Maskeyi tuvalete mazgala atmayın!

Başkent’te koronavirüs salgınıyla mücadele devam ederken bazı duyarsız vatandaşlar, maske ve eldiven gibi atıklarını tuvaletlere ve mazgallara atıyor. Bu durum kanalizasyon ve yağmur suyu hatlarında tıkanıklığa neden oluyor. Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) Genel Müdürlüğü ekipleri de kentin dört bir yanında rutin çalışmaların yanı sıra yaşanan tıkanıklık sorunlarıyla mücadele ediyor. Maske ve eldivenlerin tıbbi atık olduğuna dikkat çeken ASKİ yetkilileri, Ankaralıları bu süreçte daha duyarlı olmaları gerektiği konusunda uyardı.

Salgın nedeniyle evlerde geçirilen sürenin arttığını ve hatlarda daha sık tıkanıklıklar yaşandığını belirten ASKİ yetkilileri, şunları söyledi: “Koronavirüsün yayılımı maske ve eldiven kullanımıyla azalıyor. Ancak kullanılmış maske ve eldivenlerin tıbbi atık olduğunu; çöpe veya sokağa gelişigüzel atıldıklarında salgının yayılmasına katkıda bulunabileceğini unutmamak gerekiyor. Maalesef COVID-19 ile mücadele ettiğimiz bu zorlu günlerde salgından korunmak için kullanılan maske, eldiven ve ıslak mendillerin gelişigüzel tuvaletlere, cadde ve sokaklara atıldığını görüyoruz.

POŞETE KOYARAK ÇÖPLERE ATSINLAR

Vatandaşlara çağrımız; hem kendi sağlıkları hem de başkalarının sağlığı için bu atıkları evlerinde tuvaletlere, cadde ve sokaklarda mazgallara lütfen atmasınlar. Tıbbi atık olarak değerlendirilen kullanılmış maske ve eldivenleri poşete koyarak çöplere atsınlar Ekiplerimiz Başkent’in dört bir yanında kışa hazırlık ve yoğun yağışlarda sıkıntı yaşanmaması için rutin ızgara temizliği çalışmalarını sürdürüyor. Kanal tıkanıklarına da anında müdahale ediyor. Tabi bu süreçte kullanımları artan maske, eldiven ve ıslak mendillerle beraber diğer çöp veya atıkların ya da süpürülen yaprakların da buralara atılmaması gerekiyor. Vatandaşlarımızdan bu konuda daha duyarlı olmalarını istiyoruz.”

KANALLAR KAMERAYLA KONTROL EDİLİYOR

Maske ve diğer atıklar nedeniyle tıkanan kanallar, ASKİ Su ve Kanal İşletme Dairesi’ne bağlı ekipler tarafından açılıyor. Ekipler, kentin dört bir yanında altyapı sistemlerini kombine, tazyikli su, vidanjör ve su tankeri ile temizliyor. Temizlik çalışmalarında son teknolojik imkânlar da kullanılıyor. Söz konusu hatlar kanal görüntüleme robotu ile kameraya alınarak takip ve kontrol ediliyor.

İKİ İHALEYE 169 TEKLİF

ASKİ Genel Müdürlüğü’nün düzenlediği ve canlı olarak yayınlanan ‘Akyurt, Kalecik, Çubuk, Pursaklar İlçelerindeki Kırsal Mahallerde Atıksu ve Yağmur Suyu Hatları Yapım İşi’ ihalesine 74 firma teklif sundu. İhalede, bölgeye yaklaşık 62 kilometre (61 bin 900 metre) muhtelif çaplarda atıksu hattı döşenecek. 14 foseptik çukurunun da yapılacağı iş kapsamında ihalede verilen en düşük teklif 11 milyon 898 bin TL olarak açıklandı. ‘Kahramankazan İlçesi Saray Mahallesi Atık Su ve Yağmur Suyu Yapım İşi’ ihalesine ise 95 firma katıldı. İhale kapsamında, Saray Mahallesi’nde 15 bin 810 metre atıksu ve yağmur suyu hattı yapılacak. ASKİ tarihindeki en fazla teklif sunulan ihalelerden biri olan işin yaklaşık maliyeti 12 milyon 867 bin 791 TL 99 kuruş olarak açıklandı. İhalede en düşük teklif 5 milyon 117 bin 816 TL iken, en yüksek teklif ise 9 milyon 546 bin 975 TL oldu.

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER