Koronavirüsün suda yaşama süresi nedir?

Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü raporuna göre, koronavirüs türleri klora karşı savunmasız ancak musluk suyunda 10 gün, atık sularda 100 güne kadar dayanma ihtimali var.

Koronavirüsün suda yaşama süresi nedir?

"Kovid-19 ve korona türleri klora karşı oldukça savunmasız. Koronavirüsün musluk suyunda 10, atık sularda ise 100 gün kalma ihtimali var". Tespit, Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü'nün kovid-19 riskine karşı hazırladığı raporda yer aldı. Raporda içme suyu, atık su ve kanalizasyon şebekesinde ortaya çıkabilecek riskler sıralandı. Kovid-19'un henüz su ve atık yoluyla insana bulaştığını gösteren bir çalışma olmadığına dikkat çekildi. Ancak Hollanda örneği verildi.

Hollanda'da yapılan bir çalışmaya göre 7 şehrin kanalizasyon sistemlerinden ve havalimanlarından alınan numunelerde virüsün tespit edildiği belirtildi. Raporda, koronavirüs türlerinin parçalanmış halde musluk suyunda 10 gün, atık sularda ise 100 gün kalabileceğine yer verildi.

Yurt dışında bazı ülkelerdeki çalışmalarda marullardan alınan örneklerden yüzde 19,6'sında koronavirüs türlerine rastlandığı ancak çilek örneklerinde ise bu durumun tespit edilmediği kaydedildi. Çiğ tüketilen sebzelerde dezenfekte edilmemiş suların kullanılmasının riske sebep olabileceği uyarısı yapıldı.

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın raporunda bazı ürünlerin yetiştirilmesinde 221 atıksu arıtma tesislerinden elde edilen sular kullanılıyor. Türkiye genelindeki 603 atıksu arıtma tesisinden sadece 53'ünde dezenfeksiyon ünitesi bulunuyor. Raporda fiilen sulamada kullanılan 221 tesisten, 42'sinde dezenfeksiyon ünitesinin olduğu ancak sadece 13'ünün çalıştığı vurgulandı. Dezenfeksiyon ünitesi olmayan tesislerin uygun şekilde revize edilmesi gerektiğinin altı çizildi.

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER