İklim krizi: Yaz mevsimi giderek uzuyor

Yaz mevsiminin küresel ısınmanın etkisiyle giderek uzadığını ortaya koyan yeni bir araştırmaya göre, sonbahar ve kış mevsimleri daha geç başlıyorlar. Üstelik de her geçen yıl daha da sıcak geçiyorlar.

İklim krizi: Yaz mevsimi giderek uzuyor

Advancing Earth and Space Science adlı kuruluş tarafından yaptırılan araştırmaya göre, küresel ısınmanın sonucu olarak yaz günlerinde dikkat çeken bir artış yaşanıyor.

1952-2011 yılları arasındaki verilerin incelendiği araştırmada, bu dönemde yaz günlerinin ortalamasının yılda 78 günden 95 güne kadar çıktığı ortaya kondu.

Aynı dönemde en çok gün kaybına uğrayan mevsim ise bahar oldu. Bahar mevsimine dahil edilebilecek günlerin sayısı 124’ten 115’e kadar geriledi.

Benzer şekilde sonbahar günleri 87 günden 82’ye, kış günleri ise 76’dan 73’e kadar düştü.

Araştırmanın dikkat çeken sonuçlarından biri de, yazların her geçen sene daha erken başlaması ve daha geç bitmesi.

Yaz mevsiminin daha geç başlamasına paralel olarak sonbahar ve kışlar da daha geç başlıyorlar. Üstelik de her geçen yıl daha da sıcak geçiyorlar.

Araştırmaya göre, Akdeniz ülkelerinde küresel ısınmanın sonucu olarak yazlar 1950’den bu yana ortalama her 10 yılda bir 8 gün uzuyor.

Araştırmacıların ulaştığı sonuçlardan bir diğer ise, küresel ısınmaya dair hiçbir önlem alınmaması halinde 2100 yılına kadar yaz aylarının 1 ay kadar daha erken başlayarak, yaklaşık yarım ay kadar da daha geç biteceği.

Bu hesaplamaya göre içinde bulunduğumuz yüzyılın sonunda yaz mevsiminin süresi 6 aya kadar çıkabilecek.

Küresel ısınmaya neden olanların başında, başta karbondioksit olmak üzere sera gazları geliyor.

Yapılan araştırmalar, küresel ısınmanın çevre, tarımsal alanlar ve insan sağlığını doğrudan etkilediğini ortaya koyuyor.

Küresel ısınma nedeniyle orman yangınlarının artacağı, buzul erimeleri nedeniyle deniz suyu seviyelerinin yükseleceği biliniyor.

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER