İklim krizi masaya yatırılacak

Birleşmiş Milletler (BM), bugün “22 Nisan Dünya Günü” münasebetiyle video konferans yoluyla düzenleyeceği İklim Zirvesi’nde iklim krizini masaya yatıracak.

İklim krizi masaya yatırılacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılacağı zirvede Paris İklim Anlaşması’nın ana hedefi olan dünya ortalama sıcaklığının 1,5 derecelik artış ile sınırlandırılması, iklim değişikliğine uyum, yenilenebilir temiz enerjiye geçişte yeni iş ve istihdam olanakları görüşülecek.

Zirve öncesinde Türkiye’nin beklentilerine dair değerlendirmelerde bulunan İklim Değişikliği Politika ve Araştırma Derneği Başkanı Baran Bozoğlu, iklim krizine dair doğrudan tarihsel sorumluluğu olmayan Türkiye’nin buna karşın krizden en çok etkilenen ülkelerin başında geldiğine dikkat çekti.

BM DESTEK OLMALI

Dünya Günü’nün ilk gündeme geldiği 1970 yılından bu yana, kimyasal madde üretimi, kirliliğin arttığını belirten Bozoğlu, “Denizlerdeki plastik kirliliği 1980’e göre 10 kat arttı.

Dünyadaki sulak alanların sadece yüzde 15’i kaldı. Artık ders çıkarmak gerekiyor” dedi.

BM’nin oluşturulacak 100 milyar dolarlık bütçeden Türkiye’ye destek vermesi gerektiğini belirten Bozoğlu, “İklim krizine dair doğrudan tarihsel sorumluluğu olmayan bir ülkeyiz ama krizden en çok etkilenen ülkelerin başında geliyoruz” ifadelerini kullandı.

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER