İklim Komisyonu Raporu susuzluğa karşı uyardı

Türkiye'nin su sıkıntısında tablo acı. Meclis İklim Komisyonu verilerine göre,10 ilde, 47 ilçede su kısıtı yaşanmakta, 2100'e kadar belli periyodlarla sıcak gecelerde artış yaşanacak.

İklim Komisyonu Raporu susuzluğa karşı uyardı

Türkiye Büyük Millet Meclisi İklim Komisyonu verileri Türkiye'nin su sıkıntısındaki acı tablosunu gözler önüne serdi.

Verilere göre, 10 ilde 47 ilçede su sıkıntısı var, beş havzada su kıtlığı, dört havzada da mutlak su kıtlığı öngörülürken, 2050'de altı havzanın su kıtlığı, yedi havzanın da mutlak su kıtlığı sınıfına girmesi bekleniyor. Ankara, İzmir, Gaziantep, Diyarbakır, Bursa, Mersin, Konya, Adana ve Antalya su riski yüksek kentler arasında yer alıyor

Türkiye'nin su stresi yaşayan bir ülke olduğunu belirten rapor, yağışlar dahil toplam 450 milyar metreküp su var ancak yıllık kullanılabilir su 112 milyar metreküp denildi. Türkiye'de belirli ölçülerde kuraklık var diyen rapor, kuraklığın boyutunun bitkilere su sağlayamayacak boyuta ulaşmadığına vurgu yaptı.

Ülkenin yeniden kullanılabilir su potansiyeli ise yüzde 2,5 civarı. Hedef ise bu potansiyeli 2023'te yüzde 5'e çıkarmak. Rapora göre, kapasite artırılabilirse 336 bin hektar ilave alan sulanabilecek. Su kaynakları üzerinde baskı azaltılabilirse, su fiyatlarının da düşeceği ifade edildi.

Rapor sıcak gecelerin sayısı da artacak öngörüsünde. Buna göre, 2100'e kadar belli periyotlarda don olan günler yılda 61 günden 35 güne, soğuk günler de 23'ten 8'e düşecek. Soğuk hava dalgasında da çok azalma olacak. Buna mukabil soğuk geceler, 2100'lere kadar 22'den 6'ya düşecek. Sıcak gecelerde ise artış olacak. Sıcak geceler 62 günden 122 güne çıkacak.

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER