İklim değişikliği ağaçların yapraklarını daha erken dökecek!

Bilim insanları, iklim değişikliğinin ağaçların yapraklarını daha erken dökmesine neden olacağını ve daha erken sonbaharları getirebileceğini söylüyor.

İklim değişikliği ağaçların yapraklarını daha erken dökecek!

Bilim insanları, ısınan bir iklimin ağaçların yapraklarını daha erken dökmelerine neden olacağını keşfetti . 

İngiltere ve Avrupa gibi ılıman iklimlerde ağaçlar genellikle don gibi stres faktörleri karşısında yapraklarını kaybeder.  

Bilim insanları, iklim değişikliğinin getirdiği daha yüksek sıcaklıkların bu stres faktörlerinden bazılarını ortadan kaldırarak ağaçların sonbaharda daha uzun süre yaprakta kalmasına neden olacağını düşünüyorlardı.  

Ancak Münih Üniversitesi tarafından yapılan çığır açan bir çalışma, bu teoriyi altüst etti ve Avrupa'da ağaçların aslında her yılın başlarında sıcaklıklar yükseldikçe yapraklarını kaybettiklerini öne sürdü.  

Araştırmacılar, daha sıcak havanın ve havadaki daha yüksek karbondioksit seviyelerinin ilkbahar ve yaz aylarında fotosentezi artırdığını buldu. Ancak sonbahar bir ağacın köklerinin etrafında döndüğünde ve odun yapabildikleri tüm karbonu kullanmış veya depolamış, bu da yaprakların bakımı maliyetli hale gelir.  

Dr. Constantin Zohner, “Önceki modeller, yaprak damlasının yüzyılın geri kalanında 2-3 hafta sonra meydana geleceğini öne sürüyordu” dedi. "Yeni modelimiz 3 ila 6 günlük küçük ilerlemeleri öngörüyor."

Bu, yaprak sevenler için iyi bir haber olabilir, ancak dünya için kötü bir haber olabilir. Dr Zohner, daha erken bir yaprak damlası, ağaçların bir yıl boyunca daha az karbon tutması anlamına gelebilir ve bu da karbon yutakları olarak potansiyellerini azaltabilir.

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER