Gaziemir’deki zehirli atıklara karşı Belediye Başkanı Arda’dan eylem

Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, Gaziemir’deki atıkların yarattığı tehlikeye karşı yetkililerin duyarsızlığına isyan etti ve her hafta 10 dakika oturma eylemi yapacağını duyurdu.

Gaziemir’deki zehirli atıklara karşı Belediye Başkanı Arda’dan eylem

Çernobil felaketinin 35. yıldönümü nedeniyle TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, İzmir Barosu ve İzmir Tabip Odası temsilcilerinin yanı sıra Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda ve yöre halkı, Gaziemir'deki eski kurşun ve döküm fabrikası önünde bir araya geldi. Grup, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na hitaben ‘İzmir’in Çernobil’i olarak bilinen Gaziemir’deki eski kurşun ve döküm fabrikası için “Burayı derhal temizleyin” çağrısı yaptı.  

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Helil İnay Kınay, İzmir halkının 14 yıldır nükleer atıklarla yaşadığına dikkat çekerek, “Çevre Bakanlığı tarafından Geri Dönüşüm tesisi olarak lisans almış, atıklarımızı mevzuatlarımıza uygun olarak bertaraf etmekle yükümlü olan, lisanslı ve denetimleri gerçekleştirilen bir firmanın bahçesinde bulunan atıklar hala yerinde, sorumlular yok” diye konuştu.

GAZİEMİR BELEDİYE BAŞKANI ARDA: BURASI TEHLİKE SAÇIYOR

Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na seslenerek “Göreve geldiğimizden bu yana buradaki üçüncü basın açıklamamız. Üç yıldır hiçbir adım atılmadı. Bilim insanları buradaki atıkların fabrika sahipleri tarafından bilinmeden getirilmesinin mümkün olmadığını anlattı. Atıkların 130 yıl daha tehlike arz ettiğini belirttiler. Yağmur yağdığında toprağın altından dumanlar çıkıyor. Burası maalesef tehlike saçmaya devam ediyor. Vatandaşlarımızın sağlığı önemli bizim için. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı sorumluluğunda olması gerekiyor. Buralara ceza kesmekle olmuyor. Çevre Bakanlığı'nın burayı kamulaştırması gerekiyor. Başka bir çözüm yolu yok. Kamulaştırdıktan sonra koruma altına alarak bilimsel yöntemlerle temizlemeliler" dedi.

Yetkilileri göreve çağıran Arda, 30 Nisan Cuma gününden itibaren her cuma saat 11.00'de 10 dakika durma eylemi gerçekleştireceğini belirterek, herkesi bu eyleme katılmaya davet etti.

(ANKA)

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER