Gates: Koronadan 5 kat daha kötüsü geliyor

Küresel salgına ilişkin 5 yıl önceki tahminleriyle dikkatleri üzerine çeken ünlü milyarder Bill Gates, 20 yıl içerisinde küresel ekonominin iklim değişikliği nedeniyle her 10 yılda bir korona virüs kadar etkileneceğini belirtti. Küresel salgına ilişkin 5 yıl önceki tahminleriyle dikkatleri üzerine çeken ünlü milyarder Bill Gates, 20 yıl içerisinde küresel ekonominin iklim değişikliği nedeniyle her 10 yılda bir korona virüs kadar etkileneceğini belirtti

Gates: Koronadan 5 kat daha kötüsü geliyor

2015 yılında Batı Afrika’yı saran ve 11 binden fazla insanın ölümüne yol açan Ebola salgınıyla ilgili konuşan Gates “Önümüzdeki 10 yıl içinde herhangi bir şey 10 milyondan fazla kişiyi öldürürse, bu muhtemelen bir savaştan çok, yüksek derecede bulaşıcı bir virüs olacak. Salgın hastalıkları durdurmak için çok az yatırım yaptık ve bir sonraki salgın için hazır değiliz” sözlerini kullanmıştı.

İklim değişikliği daha fazla öldürecek

Bill Gates korona virüs nedeniyle oluşan ölüm oranının 100 binde 14 olduğunu fakat eğer emisyon artış seviyesi bu hızla ilerlerse iklim değişikliği nedeniyle artacak sıcaklıklarda ölüm oranının 100 binde 73 olacağını belirtiyor.

Gates, “Pandemi ne kadar korkunç olsa da iklim değişikliği daha kötü olabilir. Eğer iklim değişikliğinin vereceği zararı anlamak istiyorsanız, kovid-19'a bakın ve acıyı çok daha uzun bir zaman diliminde yayın. Salgının yol açtığı can kaybı ve ekonomik sefalet, karbon emisyonlarını ortadan kaldırmazsak düzenli olarak dünyanın başından geçeceklere eşit” ifadelerine yer verdi.

Ünlü milyarder, 20 yıl içinde iklim değişikliğinin ekonomik zararının her on yılda bir kovid-19 salgınına eşdeğer derecede kötü olacağını öngördü. Gates, "İklim değişikliğinin etkileri kovid-19'dan neredeyse kesinlikle daha sert olacak ve etkilere en fazla maruz kalan insanlar buna en az sebep oluşturanlar olacak" dedi.

Karbon emisyonuna ilişkin uluslararası politikalara yönelik eleştirilerde bulunan Gates, “Bu sorunun birikmesinde en çok katkıda bulunan ülkeler, sorunu çözmeye çalışmakla yükümlüdürler" ifadelerine yer verdi.

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER