Çöpe atılmayan maskeler hayvanları da etkiliyor

Koronavirüs salgını çevre kirliliğine yeni maddeler ekledi. Covid-19 tedbirleri kapsamında maske takmamız zorunlu. Peki bu maskeleri kullanım sonrası kaçımız çöpe atıyor? Çöpe atılmayan maskeler çevreyi ve hayvanları kötü etkiliyor. Kuşlardan deniz canlılarına kadar tüm hayvanların hayatı çevreye saçılmış tek kullanımlık koruyucu ekipmanlar nedeniyle risk altında.

Çöpe atılmayan maskeler hayvanları da etkiliyor

Koruyucu ekipmanlar çevre sorununa dönüşmeye başladı

Koronavirüsle mücadele ve hastalıktan korunmada insanoğlunun en önemli savunma gereçlerinden maskeler, eldivenler, koruyucu önlükler ve dezenfektan sıvıların plastik şişeleri, dünya genelinde giderek büyüyen bir çevre sorununa dönüşüyor. Pandeminin ardından tüm dünyada sokaklar, parklar, bahçeler hatta denizler maske ve eldivenlerle doldu taştı.  

Uluslararası hayvan hakları örgütü PETA, konuya dikkat çekmek için bir açıklama yaparak, koruyucu malzemelerin doğada yok olmasının yüzlerce yıl sürebileceğini hatırlatarak "Onları çevreye attığımızda gezegenimizi paylaştığımız hayvanlara da zarar veriyor" ifadelerine yer verdi. 

Kuala Lumpur'un vahşi doğasından gelen fotoğraflar, PETA'nın uyarısının hafife alınamayacağını bir kez daha kanıtladı. Malezya'nın başkentinde çekilen görüntülerde makak maymunlarının kenara atılmış maskeleri çiğnedikleri ve boğulma tehlikesiyle karşı karşıya geldikleri görüldü. 

Sputnik'te yer alan habere göre, İngiltere'de Chelmsford kentinde bir martının bacaklarına dolanan maskeden kurtarma operasyonu manşetlerde yer aldı. Kurtarma operasyonunu gerçekleştiren Hayvanlara Karşı Zulmü Önleme Derneği (RSPCA) müfettişi Adam Jones, "Maskeden uzun süredir kurtulamadığı belliydi. Martının bacaklarına dolanan elastik kayışlar eklemlerinin şişmesine neden olmuştu" dedi.

 

Güncelleme Tarihi: 16 Ocak 2021, 00:15

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER