AB'den küstah açıklama: Türkiye'ye yaptırım için isim listesi oluşturuluyor

Avrupa Birliği (AB), Türkiye'ye Doğu Akdeniz'deki doğal gaz arama ve sondaj faaliyetleri nedeniyle yaptırım için isim listesi hazırlıyor.

AB'den küstah açıklama: Türkiye'ye yaptırım için isim listesi oluşturuluyor

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Belçika'nın başkenti Brüksel'de Avrupa Birliği üyesi ülkeleri dışişleri bakanlarının katıldığı toplantının ardından açıklama yaptı.

"YAPTIRIMLAR İÇİN İSİM LİSTESİNİN TAMAMLANMASINI BEKLİYORUZ"

Toplantıda Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis'in sondaj çalışmaları hakkında bilgi verdiğini söyleyen Borrell, "Konuyla yakından ilgilenen çalışma gruplarının gerekli yaptırım uygulanması doğrultusunda isim listesini tamamlamasını bekliyoruz. Listede bazı isimlerin yer aldığını biliyoruz" diye konuştu. Borrell, listenin ne zaman hazır olacağına yönelik bilgi vermedi.

23 Mart tarihinde Brüksel'de uluslararası zirve düzenlenecek

Bölgenin güvenliği konusunda Avrupa Birliği'nin önemli bir aktör olduğunu ifade eden Borrell, "Stratejik işbirliği için anlaşma sağlandı. 23 Mart tarihinde farklı aktörleri bir araya getiren uluslararası bir zirve düzenlemeyi planlıyoruz. Umarız Berlin zirvesi kadar başarılı olur." dedi.

Toplantıda görüşülen diğer konular ise iklim krizi ve Avrupa Birliği'nin bu konuda atacağı adımlar oldu. Venezuela, Bolivya, Hindistan ve İran da masaya yatırıldı. Borrell, "Önemli olan yeni bir anlaşma yapmak değil, İran ile imzalanan nükleer anlaşmayı kurtarmak." dedi. 

NE OLMUŞTU?

AB, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki doğal gaz arama ve sondaj çalışmalarını,Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin egemenlik haklarını ihlal ettiği iddiasıyla "yasa dışı" olarak nitelendirmiş ve 15 Temmuz 2019'da yaptırım kararı almıştı. Kıbrıs'ta garantör olduğunu belirten Türkiye ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin diğer ülkeler tarafından resmi olarak tanınması nedeniyle doğal kaynaklarla ilgili haklarının yok sayıldığını ve faaliyetlerin yasal olduğunu belirtiyor.

Güncelleme Tarihi: 21 Ocak 2020, 13:10

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER