2021'de Marmara çırası gibi yanacağız. Bilim insanları açıkladı: döngü bozuldu

2020 yılı korona virüs pandemisi ile geçerken, bir başka haber de bilim insanlarından geldi. En son iklim verilerine göre 2020, kaydedilmiş en sıcak yıl haline de gelebilir. İklim bilimciler, bu veriler doğrultusunda 2021'in de şuana kadarki en sıcak yıllardan biri olmasını çok olası görüyor.

2021'de Marmara çırası gibi yanacağız. Bilim insanları açıkladı: döngü bozuldu

Kaliforniya'daki Breakthrough Enstitüsü'nde iklimbilimci ve iklim ve enerji direktörü Dr. Zeke Hausfather, The Independent'a konuştu. Hausfather, "Hem 2020 hem de 2016, sene başından şimdiki döneme kadar çok benzer sıcaklıklara sahipti" dedi.

Dünya genelinde birkaç farklı araştırma kuruluşu küresel ortalama sıcaklıkların yıldan yıla nasıl değiştiğini takip ediyor. Avrupa'da, Birleşik Krallık'taki Met Office Hadley Merkezi ve AB'nin Kopernik İklim Değişikliği Servisi küresel sıcaklıkları izliyor. ABD'de bu görev NASA'ya, Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi'ne ve Berkeley Earth'e düşüyor.

Dr. Hausfather'a göre bu merkezlerden alınan en son veriler, "2020'nin kayıtlardaki en sıcak yıl olma ihtimalinin hayli yüksek olduğuna" işaret ediyor. Ne var ki bu veri kümelerinden bazılarının 2020'nin kaydedilen en sıcak yıl olduğunu göstermesi mümkünken, diğerleriyse 2016'dan sonra en sıcak yıl olduğunu veya zirveyi paylaştığını gösterecek.

Dr. Hausfather, “Bu gruplar arasındaki fark çoğunlukla Arktik'teki 'boşlukları' nasıl doldurduklarıyla ilgili” diyor.


ss1-004.jpgss2-001.jpg

Kuzey Buz Denizi'nin en ücra kısımlarının bazılarında günlük sıcaklık kayıtlarımızda boşluklar var. Zira bu konumlarda hava istasyonları bulunmuyor. Dr. Hausfather, çeşitli araştırma kuruluşlarının bu boşlukları biraz farklı şekillerde açıkladığını ve bunun küresel sıcaklık veri kümelerinde çok küçük farklılıklara yol açtığını söylüyor.

Bilim insanı bu araştırma merkezlerinin 2020'deki sıcaklık sonuçlarını muhtemelen Ocak'ın ilk yarısında açıklayacaklarını da ekliyor. Bilim insanı, 2020'nin kayda geçen en sıcak yıl olduğu tespit edilirse, dünyanın ısınmaya devam ettiği mesajını pekiştireceğini söylüyor:

"Her üç ila beş yılda bir Dünya'nın en sıcak yılını geçireceğimizi düşünüyoruz. Yani beklenmedik değil."

Fakat sıra dışı bir şey var. 2020 mütevazı bir La Niña yılı olsa da 2016'da kaydedilen en büyük El Niño kadar veya ondan daha yüksek sıcaklıklar görmüş olacağız.

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER