100 yıl içinde daha şiddetli bir kuraklık döngüsü bekleniyor!

Türkiye Büyük Millet Meclisi İklim Araştırma Komisyonu’na sunulan bir rapora göre, Türkiye’deki kuraklığın yoğunluğu ve mekânsal etkisi artacak ve ülke 100 yıl içinde daha şiddetli bir kuraklık döngüsüyle karşı karşıya kalacak.

100 yıl içinde daha şiddetli bir kuraklık döngüsü bekleniyor!

Ankara Üniversitesi eğitimcisi Ahsan Czec tarafından hazırlanan rapor, Nisan ayından bu yana Türkiye’de 47 milyon kişinin kuraklık riski altında olduğunun altını çiziyor.

Rapora göre 2100 yılına kadar 776 bin kişi sel ve fırtınalardan etkilenecek ve bu doğal afetler halka 16,5 milyar avroyu bulabilir.

Kuraklığın göçü tetikleyeceğine karar veren Zizek, kuraklığın 16 milyonu aşan nüfusu ile ülkenin en kalabalık şehri olan İstanbul için ayrı bir tehlike olduğu düşüncesinden kurtulmanın gerekliliğini vurguladı.

Barajlardaki su seviyesi yüzde 20 düştü [at the beginning of the year] Tüm medya kuraklıktan bahsediyordu. Şimdi bu seviye yüzde 80’e ulaştı ama kimse konuşmuyor ”diyen Isaac, kuraklık riskinin her yerde olduğunu da sözlerine ekledi.

“Kuraklık çok sinsi bir doğal afet” dedi.

İstanbul’u besleyen barajların su seviyeleri 8 Ocak’ta sadece yüzde 19.1 idi ve şehrin su kaynağı tehlikeli derecede düşüktü, ancak birkaç ayda neredeyse yüzde 60 arttı.

Şeyh ayrıca kuraklıkla yerleşimlerin artacağı konusunda uyarıda bulunarak, ülke içinde tarım merkezlerinden diğer alanlara göçün başlayacağını öngördü.

İklim değişikliğinin turizm üzerindeki etkisi, Ankara Üniversitesi öğretim üyesi Mohd Somung tarafından hazırlanan başka bir raporda değerlendirilerek Komisyon’a sunuldu.

Raporda, yüksek sıcaklıkların ve kuraklıkların turizm üzerindeki etkisinin mevsimsel değişim, turistler için sıcaklık stresi, soğutma maliyetleri, flora ve fauna sayısındaki değişiklikler ve bulaşıcı hastalıkların yayılmasıyla bağlantılı olabileceğini belirtti.

Raporda, kışlık oyun alanlarında yeteri kadar kar kalmayabileceği, yapay kar yapma maliyetinin arttığı ve düşük kış sporları sezonu kar yağışının azaldığı kaydedildi.

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER