Yalova'da 6 bin evin enerji ihtiyacı çöpten çıkarılıyor

Yalova Belediyesi ile İl Özel İdaresi girişimiyle faaliyete geçirilen tesiste günde 280 ton çöp ekonomiye kazandırılıyor. Üretilen enerji 6 bin evde kullanılıyor.

Yalova'da 6 bin evin enerji ihtiyacı çöpten çıkarılıyor

Yalova İli Yerel Yönetimleri Katı Atık Tesisleri Yapma ve İşletme Birliğince (YAKAB) günlük ortalama 280 ton çöp toplanarak biyogazdan üretilen enerji, 6 bin evde kullanılıyor.

Yalova, ilçe ve belde belediyeleri ile İl Özel İdaresinin üyesi olduğu YAKAB tarafından "Katı Atık Gazından Elektrik Üretimi ve Katı Atık Sahasının İşletilmesi Projesi" kapsamında 2018 yılında Altınova ilçesinde özel bir firmaya yap-işlet-devret modeliyle Katı Atık Gazından (LFG) Elektrik Üretimi ve Katı Atık Sahasının İşletilmesi Tesisi yaptırıldı.

Denizçalı köyü Handere mevkisinde kurulu tesiste, 5 kilometre borularla çöpteki metan gazının vakumlanarak 20 silindirli motorda yakılması sonucu elektrik elde ediliyor.

Tesisin 2018'in temmuz ayında hizmete girmesinin ardından Kasım 2020'ye kadar 265 bin 294 ton katı atıktan 22 bin 348 megavat elektrik üretildi.

YAKAB Başkanlığı görevini yürüten Altınova Belediye Başkanı Metin Oral, tesisi kuran firmanın 10 yıllık işletme süresinin bulunduğunu söyledi.

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER