Konutlarda 'Çevre Vergisi' artacak!

5393 Sayılı Belediye Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılması hakkındaki yasa taslağı üzerindeki görüşmeler devam ederken torba yasa 2020 olarak anılan yeni düzenlemede vatandaşı ilgilendiren çok sayıda vergi düzenlemesi yer alıyor.

Konutlarda 'Çevre Vergisi' artacak!

2020 yılında vergi düzenlemeleri bir numaralı gündem maddesi olmaya devam ediyor. Toplamda 61 maddeden oluşan yeni taslak ile hem var olan vergilerin arttırılması hem de yeni vergilerin hayatımıza gireceği açıklandı. 

YOL VERGİSİ 2020 GELİYOR

Hazırlanan yeni yasa teklifi ile beraber vatandaştan ödemiş olduğu Motorlu Taşıtlar Vergisi tutarının yüzde 10'u oranında “Yol ve Trafik Payı” adı altında yeni vergi gelecek.  Araç sahibi yurttaşlardan Motorlu Taşıtlar Vergisi’nin (MTV) yüzde 10’u oranında “yol ve trafik katkı payı” alınacak. Havuzda toplanacak bu tutar, belediyelerin ulaşım, trafik alt ve üst yapı hizmetlerinde kullanılacak. MTV ile birlikte Hazine ve Maliye Bakanlığı’nca tahsil edilecek. Cumhurbaşkanı, bu oranı yüzde 1’e kadar indirebildiği gibi iki katına kadar arttırabilecek. Toplanan bu tutarın yüzde 40’ının yüzde 90’ı nüfus, yüzde 10’u yüzölçümü esas alınarak Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından büyükşehir belediyelerine gönderilecek. Yüzde 60 ise aynı kriterler esas alınarak büyükşehirlerdeki ilçe belediyelerine dağıtılmak üzere Iller Bankası’na aktarılacak.

KONUTLARDA ÇEVRE VE TEMİZLİK VERGİSİ ARTACAK

Konutlarda tahsil edilen çevre ve temizlik vergisi tutarı da artacak. Konutlara ait çevre vergisinde büyükşehir ve diğer yerler ayrımı kaldırılıyor. Vergi su tüketim miktarı esas alınarak hesaplanacak. Bu hesaplamada metreküp başına en az 17 kuruş en fazla 47 kuruş esas alınacak. Cumhurbaşkanı, çevre vergisi için esas alınan bina gruplarını belirlemeye ve tutarları yöreler, yerleşim yerleri, belediyelerin nüfusları ve bina grupları itibarıyla ayrı ayrı veya birlikte yarı yarıya kadar indirmeye, iki katına kadar artırma yetkisine sahip olacak. 
 

Güncelleme Tarihi: 03 Şubat 2020, 09:38

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER