Kentsel dönüşüm kira yardımı nasıl alınır?

Bakanlık tarafından kentsel dönüşüm kapsamında konutları yıkılan vatandaşlara kira yardımı yapılıyor. Peki, ama kentsel dönüşüm kira yardımı nasıl alınır? Kira yardımı başvurusu nereden, nasıl yapılır?

Kentsel dönüşüm kira yardımı nasıl alınır?

Çevre ve Şehirclik Bakanlığı dönüşüm kapsamında konutları yıkılan vatandaşlara kira yardımı ödemesi gerçekleştiriyor. Bu ödemeler başvuru yapılması durumunda veriliyor ve destek ödemesinin tutarı kente göre değişiklik gösteriyor.

Kira yardımı ne kadar?

Nüfusun kalabalık olduğu şehirlerde kira yardımı bin 150 lira olarak belirlenirken nüfusun az, kira oranlarının düşük olduğu yerlerde 715 lira şeklinde belirlenmiştir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından sağlanan kira yardımı ödemeleri 18 ay süreyle yapılıyor. Fakat bu süre bazı özel durumlarda 36 aya kadar da çıkabiliyor.

Kira yardımı kimlere yapılıyor?

Kentsel dönüşüm kapsamında kira yardımı desteği almak isteyenler başvuruda bulunmak zorundadır. Ödemelerin otomatik olarak bağlanması mümkün değildir. Başvurular Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müdürlüklerine veya belediyelere yapılmaktadır. Bakanlık kirasını ödeyemeyenlere yardım ediyor Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı da kira konusunda destek sağlıyor. Aile Bakanlığı tarafından sağlanan kira yardımı tüm vatandaşları kapsıyor ve maddi durumlara bakılarak yapılıyor. Maddi durumu kötü olan ve kirasını ödeyemeyecek durumda olanlara yapılan kira yardımı ödemeleri Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları aracılığıyla ödeniyor.

Kimler yararlanabiliyor?

Aile Bakanlığı kira yardımı ödemelerinden yararlanmak için vatandaşların sağlamaları gereken bazı şartlar bulunmaktadır. Bu şartlar arasında şunlar vardır:

Ailenin maddi olarak zor durumda olması,

Başvuru yapacak kişinin üzerinde herhangi bir gayrimenkul, arsa, ev, arazi gibi mal olmaması,

Başvuru yapacak kişinin SGK'lı olarak herhangi bir işyerinde çalışmıyor olması,

Kişinin sosyal güvencesinin bulunmaması  

Bu şartları sağlayan vatandaşlar bulundukları il ya da  ilçelerde ki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına başvuru yapabiliyor.

Bazı kiracıların evleri riskli ve rezerv dönüşümde olduğundan bu evlere 36 aya kadar kira yardımı yapılacak. Kira yardımları kentsel dönüşüm yapan konutlar için geçerlidir. Kira yardımı başvurusu nasıl yapılır? Kentsel dönüşüm yapılacak bir evi olanların tahliyeden itibaren başvuru yapmaları gerekiyor. Bu başvurular bir sene içerisinde yapılmalıdır. İstanbul, Bursa ve  İzmir de kentsel dönüşüme girecek olan konutlar için Kentsel Dönüşüm Müdürlükleri de başvuruları alıyor. Başvuru için gerekli belgeler hakkında bilgi edinmek için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın resmi intenet sitesinden faydalanabilirler. Kiracıya taşınma yardımı Kentsel Dönüşüm için konutunu taşıyan kiracılara yönelik yardım yapılmaktadır. Fakat bu yardımlar bir kerelik olmak şartıyla yapılır. Kiracıya tam olarak 18 ay boyunca yardım verilmediği oluyor. Ancak taşınma için yardım ediliyor. Kentsel dönüşümde evlere ve iş yerlerine farklı şekillerde yardım yapılıyor. Konutlar için taşınma yardımı bin 430 ile 2 bin TL arasında farklılık gösteriyor. İş yeri için ise bu yardım 3 bin 575 ile 5 bin 750 TL arasında değişiklik gösteriyor.

 

Güncelleme Tarihi: 14 Aralık 2019, 14:01

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER