Atıl sosyal tesis ve lojmanlar özelleştirilecek

Hazine’ye ait taşınmazlar projelerin finansmanında kullanılmak üzere devredilebilecek.

Atıl sosyal tesis ve lojmanlar özelleştirilecek

Hükümet, Orta Vadeli Mali Plan’da bütçe hedeflerine yer verdi. Cumhurbaşkanlığı’nın bu yıl 2.8 milyar lira olan bütçesi gelecek yıl 3.1 milyar liraya çıkacak. Diyanet yine “dev” bütçesiyle aralarında İçişleri, Ulaştırma ve Altyapı, Çevre ve Şehircilik ile Enerji’nin de bulunduğu 8 bakanlığı geride bıraktı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından hazırlanan Orta Vadeli Mali Plan (2020-2022) yayınlandı. Planda dikkat çeken ayrıntılar şöyle:

Cumhurbaşkanlığı’nın bu yıl 2.8 milyar lira olan bütçesi gelecek yıl için 3.1 milyar liraya yükseltildi. Oysa geçen yıl yayınlanan planda Cumhurbaşkanlığı’nın 2020 bütçesi 2.8 milyar lira olarak öngörülmüştü. 1 yıl dolmadan değişiklik yapılarak bütçe ödenek teklif tavanı artırılmış oldu. Yine geçen yılki planda Cumhurbaşkanlığı’nın bütçesinin 2021 yılında 3 milyar lira olması hedeflenirken, bu yılki planda değişiklik yapılarak 2021 için 3.5 milyar liraya, 2022 yılında da 3.8 milyar liraya çıkarıldı. Geçen yılki planda 2021 yılı için öngörülen bütçe ödenek teklif tavanı daha 2020 yılında aşılmış oldu.

MİT Başkanlığı’nın bu yıl 2.1 milyar lira olan bütçesi gelecek yıl da değişmeyerek 2.1 milyar lira olarak öngörüldü. İçişleri Bakanlığı’nın 8.5 milyar liralık bütçesi gelecek yıl için 9.6 milyar liraya çıkarıldı. Jandarma Genel Komutanlığı bütçesi 19.6 milyar liradan 22.9 milyar liraya, Emniyet’in 33.6 milyarlık bütçesi 38.9 milyar liraya, Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın 869.3 milyon lira olan bütçesi de 1.1 milyar liraya yükseltildi.
Gelecek yıl en fazla bütçe yine Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın olacak. Bakanlığın bu yıl 388.9 milyar lira olan bütçesi gelecek yıl 434.3 milyar liraya çıkacak.

8 BAKANLIĞI GEÇTİ

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın “dev” bütçesi daha da artırılacak. Başkanlığın bu yılki bütçesi 10.4 milyar liraydı. Gelecek yıl 11.5 milyar liraya çıkacak. 2021 yılında 12.3 milyar liraya yükselecek. 2022 yılında da 13.1 milyar lira olacak. Diyanet dev bütçesiyle birçok icracı bakanlığı da geride bıraktı. 2020 bütçesi 16 bakanlıktan 8’inden daha fazla olan Diyanet’in geride bıraktığı bakanlıklar şöyle: “İçişleri, Dışişleri, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Kültür ve Turizm, Sanayi ve Teknoloji, Çevre ve Şehircilik, Ticaret, Ulaştırma ve Altyapı bakanlıkları.

”SBB’YE BÜYÜK ARTIŞ"

Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın bu yıl 238 milyon lira olan bütçesi gelecek yıl büyük artışla 9 milyar liraya yükseltildi. Başkanlığa 8.7 milyar lira yedek ödenek de ayrıldı. Genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri içerisinde yedek ödenek ayrılan tek yer Strateji ve Bütçe Başkanlığı oldu.

TBMM’nin 1.7 milyar lira olan bütçesi gelecek yıl 1.6 milyar lira olarak düzenlendi.

Milli Savunma Bakanlığı bütçesi 46.6 milyar liradan 53.8 milyar liraya yükseldildi.

Milli Eğitim Bakanlığı bütçesi 113.8 milyar liradan 125.3 milyar liraya çıkarıldı. Sağlık Bakanlığı bütçesi 48.3 milyar liradan 58.7 milyar liraya yükseltildi. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bütçesi 103 milyar liradan 125.8 milyar liraya, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bütçesi 2.5 milyar liradan 2.8 milyar liraya, Tarım ve Orman Bakanlığı bütçesi 23.7 milyar liradan, 30.2 milyar liraya yükseltildi.


ULAŞTIRMA DÜŞÜRÜLDÜ

Birçok bakanlığın bütçesi artırılırken, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın bütçesinin ise 13.6 milyar liradan 10.5 milyar liraya düşürülmesi dikkat çekti.


Genel bütçe kapsamındaki kamu idarelerinin bu yıl toplam 885.2 milyar lira olan ödenek teklif tavanları gelecek yıl 1 trilyon 10 milyar 723 milyon 151 bin liraya çıkarıldı.

Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü’nün bu yıl 301.2 milyon lira olan bütçesi gelecek yıl 321.4 milyon lira, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü’nün 371 milyon lira olan bütçesi de 400 milyon lira olacak.

Kamudaki “taşıt saltanatının” önüne geçemeyen hükümet, yasayı güncelleme kararı aldı. Taşıt Yasası, taşıt yönetiminde etkinlik ve verimliliği gözetecek şekilde güncellenecek. Kamu Taşıt Filo Yönetim Sistemi kurulacak.


ÖZELLEŞTİRME TAM GAZ

Atıl kamu sosyal tesisleri ve lojmanları özelleştirme kapsamına alınacak.

Mali açıdan sürdürülebilirliği sağlamak ve kamu maliyesine olan yükü azlatmak amacıyla sosyal güvenlik sisteminin aktüeryal dengesini güçlendirici politikalar hayata geçirilecek.

Kamuya büyük yük getiren modele çerçeve çizilecek. Kamu-özel işbirliği (KÖİ) uygulamalarında etkinliği ve verimliliği, ekonomikliği ve bütünlüğü sağlayacak çerçeve bir düzenleme yapılacak. Bu kapsamda KÖİ projeleri, kamu yükümlülükleri ve bütçe dengeleri dikkate alınarak planlanacak ve yürütülecek, yatırımların gerçekleştirilmesinde maliyet etkinliğinin sağlandığı durumlarda kullanılacak.

HAZİNE MALLARI GİTTİ GİDER

Hazine’ye ait taşınmazlar önemli kamu projelerinin finansmanında kullanılmak üzere uygulayıcı kuruluşlara devredilmek suretiyle ekonomiye kazındırılacak, bu sayede kaynak oluşturulmasına destek sağlanacak.

Yatırımların desteklenmesi amacıyla Hazine’ye ait taşınmazların tarım, hayvancılık, eğitim, turizm ve diğer amaçlı yatırımların teşviki doğrultusunda kullandırılmasına ilişkin faliyetlere hız verilecek.

Plan döneminde kamu yatırımları ile özel sektör yatırımları arasındaki tamamlayıcılık ilişkisi artırılacak. Özel sektör yatırımlarının önünün açılması ve üretken kapasitesinin yükseltilmesi için gereken kamu altyapı yatırımları yapılacak.

Vergide etkin olmayan istisna, muafiyet ve indirimler kademeli olarak kaldırılarak vergi tabanı genişletilecek ve vergi mevzuatı sadeleştirilecek.

‘AF YOK SÖZÜ' 

Mali plan döneminde vergi alacaklarına ilişkin yapılandırmaya gidilmeyecek.

KONUT ALIMINA İLGİNÇ DÜZEN

İkinci ve sonraki konut alımlarında vergileme ve kredi kullanımına ilişkin düzenleme ve uygulamalar üretken olmayan yatırımların cazibesini azaltma saikiyle gözden geçirilecek.

Lüks ve/veya ithal yoğunluğu yüksek ürünler listesi güncelenerek vergi düzenlemeleri yapılacak.
İmar değişikliklerinden kaynaklanan değer artışlarının vergilendirilmesine ilişkin mevzuat ve uygulama güçlendirilecek.

Taşınmaz değerleme sistemi kurularak gayrimenkul envanteri tamamlanacak, gayrimenkul vergilendirme sistemi tapu harçları ve emlak vergilerinin taşınmazların gerçek değerleri üzerinden alınmasını sağlayacak şekilde yeniden düzenlenecek.
Bütçe 956.5 milyar!

Merkezi yönetim bütçe büyüklüğü de gelecek yıl şöyle olacak: Faiz dışı giderler 956.5 milyar lira. Gelirler 890.9 milyar lira. Merkezi yönetim bütçe vergi gelirleri (net): 784.6 milyar lira.

ÖNCE ONARILACAK

Yeni yatırım projeleri geliştirilmeden önce mevcut sermaye stokundan azami faydayı sağlamak üzere yatırımlara ilişkin bakım-onarım ve rehabilitasyon harcamalarının yapılması alternatifi öncelikle değerlendirilecek. Bu arada Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 2020-2022 dönemi yatırım programı hazırlıkları ile ilgili genelge de yayınlandı. Genelgede 2020 kur değerinin yıllık ortalama 1 dolar = 6 TL olarak kullanılması istendi.

Güncelleme Tarihi: 13 Ekim 2019, 11:01

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER