" Işık kirliliği "

Kirlilik sadece elle tutulan bir kavram değildir. Gözle görülür özelliği bulunmaktadır. Gelişen teknoloji maalesef yaşam alanlarımıza " Işık kirliliği " kavramını sokmuştur. Peki " Işık kirliliği " nedir ?

" Işık kirliliği "

Işık kirliliği yanlış miktarda ve yanlış yerde kullanılan ışık miktarıdır. Işık kirliliği de her şeyin gereksiz kullanımından kaynaklanan zarara neden olmaktadır. Su ve hava kirliliğinin hayatı olumsuz etkilemesi gibi, ışığın yanlış ve gereksiz kullanılması da kirliliğe neden olmaktadır. Işığın yeterli olmaması da oldukça yanlıştır. Bulunduğumuz ortamda yetersiz ışık miktarı görüş alanımızı ve yapılabilecek etkinliklerimizi olumsuz etkilemektedir. Kitap okumak için yeterli ışık miktarına ihtiyaç duyarız. Olması gerekenden daha fazla ışık miktarı da aynı şekilde gözleri yoracak, görme sorunlarını da beraberinde getirecektir. Yanlış kullanılan ışığın yansıttığı ışınlar ışık kirliliğini beraberinde getirmektedir.

Işık kirliliğinin nedenleri nelerdir ?

1- Yolların yanlış aydınlatma sistemleri ile aydınlatılması.

2- Park bahçe ve ormanlık alanların aydınlatma seçiminde yapılan yanlışlıklar.

3- Tarihi ve turistik binaların dış aydınlatmaları.

4- Reklam ve ilan ponoları, billbordları, sçık hsvs reklam ekipmanlarının yanlış yerleştirilmesi

5- Plansız yapılan, güvenlik amaçlı çevre aydınlatmaları,

6- Konut alanlarından yayılan bakiye ışıklar

Çarpık kentleşme ve sıkı yapılaşma, tüm yolların aydınlatılma talepleri, iş yerlerinin  güvenlik için aydınlatılması, meydanlarda görsel aydınlatma gibi unsurlarda ışık kirliliğinin nedenleri arasında sayılabilir.

Işık Kirliliğinin Nedenleri Nelerdir?
" Işık Kirliliği "

Tüm ışık kaynakları amaçları dışında gayri ihtiyari bakiye ışık oluşturmakta bu artık ışıklarda ışık kirliğine yol açmaktadır. Bu konuda yapılacak aydınlatma projeleri ile her kullanım için gerektiği kadar aydınlatma sağlayabilecek ekipmanların kullanımı ile hem elektrik enerjisinden tasarruf edilmiş olacaktır hemde  ışık kirlilliği nedenlerinden çok önemli bir kısmı ortadan kalkmış olacaktır.
Bu ışık kaynakları, sadece hedeflerine ışık gönderiyor olsalar, havaya bakan taraflarına yansıtıcı konsa daha az ışık kirliliği yaşanması sağlanabilir. Yollardaki lambaların yoldan, asfalttan tekrar yukarı yansıyan ışıkları için ise yapılabilecek bir şey yok, belki daha koyu renkli asfalt dökülebilir.

Güncelleme Tarihi: 12 Haziran 2019, 12:29

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER