Utangaç penguen Hoiho 'Yılın Kuşu' seçildi

Nesli tükenmekte olan sarı gözlü penguen hoiho, sosyalleşmeyi sevmese de kendisi adına kampanya yürütenler sayesinde ‘Yılın Kuşu’ yarışmasını kazandı.

Utangaç penguen Hoiho 'Yılın Kuşu' seçildi

Yeni Zelanda’da yalnızca 225 çift kalan ve endemik bir penguen türü olan hoiho, Yeni Zelanda'da 14 yıldır düzenlenen prestijli “Yılın Kuşu” yarışmasını, yürütülen yoğun kampanyalar sayesinde kazanmayı başardı.

Dünyada en nadir görülen penguen türü olan Hoiho, yarışma tarihinde bu ödülü kazanan ilk penguen olabilmek için beş rakibini devirdi.

Hoiho, yürütülen yoğun kampanya sayesinde seçimlerde kullanılan geçerli 43 bin 460 oyun 12 bin 22’sini almayı başardı. Ülke çapında ilgi gören seçimlerde kampanya ekipleri destek kazanabilmek için reklam panoları kiralıyor ve tanıtım videoları hazırlıyorlar.

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern ise haftalık basın toplantısında hoihonun kazandığı zaferi kabul ederek sonucun öneminin altını çizdi. Ardern sarı gözlü bu penguenin zaferinin, uzun süredir bağlılık ve destek gösterdiği bir başka deniz kuşu olan siyah fırtınanın gelecek yıl yarışmayı kazanmasının önünü açmasını umut ettiğini sözlerine ekledi.

Anti-sosyal olmalarıyla bilinen hoiho penguenleri neredeyse hiç konuşmasalar da çiftleştiklerinde tiz bir çığlık atarak iletişim kuruyorlar.

Hoiho türü, ısınan okyanuslar nedeniyle gıda mevcudiyetinde meydana gelen değişiklikler, dip trol ağlarının beslenme alanlarına zarar vermesi, balık ağlarına takılma ve insanlar tarafından rahatsız edilmeleri gibi sebeplerden ötürü yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.

Güncelleme Tarihi: 20 Kasım 2019, 13:53

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER