Portakal kabuklarını bardağa dönüştürüyor!

Tek kullanımlık plastik veya karton bardakları önlemek adına, sürdürülebilirliği ve inovatif yaklaşımı bir arada sunan portakal suyu otomatı geliştirildi.

Portakal kabuklarını bardağa dönüştürüyor!

Uluslararası tasarım firması Carlo Ratti Associati, portakal suyu yapımında kullanılan portakal kabuklarını biyoplastik bardağa çeviren “Feel the Peel” adlı bir portakal suyu otomatı tasarladı.

2,74 m yükseklikteki makine, kubbe şeklindeki çatısında 1.500 kadar portakal depolayabiliyor. Portakallar dışarıdan görülebildiğinden görünüm olarak oldukça sempatik bir kubbe bu. Sıktığı portakalların kabuklarını da alt kısmındaki daha küçük bir depoda biriktiriyor. Kabukları kurutuyor, öğütüyor ve biyoplastik oluşturmak için polilaktik asit ile karıştırıyor. Daha sonra bu karışımı ısıtıp eritiyor ve filament olarak dahili bir 3B yazıcıya gönderiyor. Böylece yazıcıda geri dönüştürülebilir portakal suyu bardakları basıyor. Carlo Ratti Associati bu teknolojiyi geliştirmeye devam edeceklerini ve gelecekte portakal kabuğundan giysi dahi üretebileceklerini öngörüyor.

Güncelleme Tarihi: 17 Kasım 2019, 01:40

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER