Plastik malzeme kullanımı havayı nasıl temizler ?

Ünlü bir otomotiv firmasının karbon emisyonu konusunda gündeme gelmesi ile dünya bir kez daha küresel ısınmanın ana etkenlerinden biri olan otomobillerin karbon salımıyla ilgili tartışma sürecini yaşıyor. Bugün yoğun taşıt aracı kullanılan ülkelerde, araçlar toplam karbon salımının yüzde 77’sini oluşturuyor. Bilimsel verilere göre taşıt araçlarında kullanılan plastik malzemeler, sağladıkları avantajlarla yakıt tasarrufu sağlıyor ve daha verimli araçların ortaya çıkmasına yol açıyor.

Plastik malzeme kullanımı havayı nasıl temizler ?

PAGDER (Plastik Sanayicileri Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı Reha Gür, 2020’ye kadar plastikler sayesinde otomobillerin ağırlığının yarı yarıya azalacağını belirterek, “Günümüz binek otomobilleri plastik malzemeler yerine muadilleriyle üretilmiş olsaydı 300 kg daha ağır olacaktı. Bu malzemelerin yerine plastik kullanıldığı için her 100 kilometrede yarım litre yakıt tasarrufu sağlanıyor. Esas iyi haber ise; taşıt araçları ağırlığında her yüzde 20 ağırlık azalmasının, kilometre başına 10-12 gram karbondioksit salımını azalması anlamına gelmesi” yorumlarını yapıyor. 

Plastik defalarca geri dönüştürülebilir 

Amerikan Kimya Kurulu’nun yayınladığı çalışmayı hatırlatan Reha Gür, hali hazırda taşıt araçlarının ağırlığının yüzde 15’ine kadar kısmında plastik kullanıldığını, bunun kısa süre içinde önce yüzde 20’lere, 2020’li yıllardan itibaren de hızla artarak yüzde 50’lere ulaşacağı tahmininin önem taşıdığına dikkat çekiyor. 

Reha Gür, “Bunun ana nedenlerinden biri, plastik malzemelerin otomobilin şasi dahil ana ağırlığını oluşturan parçalarının üretiminde kullanılmasına yönelik yapılan AR-GE çalışmalarının hızla sonuçlanmaya başlaması oldu. Taşıt araçlarına göre farklılıklar gösterse de, çağdaş araçlarda binden fazla plastik parça kullanılıyor. Otomobillerde yolcu bölümlerinin neredeyse tamamı plastik

Otomobiller yüzde 50 hafifleyecek

PAGDER Yönetim Kurulu Başkanı Reha Gür, bütün dünyanın karbon salımını azaltma ve yakıt tasarrufu için otomobillerde plastik malzeme kullanımını artırmanın yollarını aradığını vurgulayarak, “Sağlanacak tasarrufun ölçüsü çok büyük. Akılcı davranan her ülke başta taşıt araçları olmak üzere plastik malzemelerin kullanımını yaygınlaştırmak için elinden geleni yapıyor. Öyle ki, şu anda otomobillerin toplam ağırlığının yüzde 15’ine kadar kullanılan plastik malzemelerin oranının hızla artacağı ve 2020’li yıllardan itibaren otomotiv ürünlerinin ağırlığının düşerek bugünkü ağırlığın yüzde 50’sine kadar gerileyeceği tahmin ediliyor. Plastiklerin üretimi sırasında muadillerine göre daha az karbon salımı gerçekleştiğini de hesapladığınızda sağlanacak avantaj çok daha büyük” diyor.

Plastik yakıt tasarrufu sağlıyor

Başta otomobil olmak üzere taşıt araçlarında plastik malzeme kullanımına yönelik bazı bilimsel çalışmaların sonuçları şöyle: 

► Son 30 yılda Fransa, Almanya ve İtalya’da otomotivde plastik malzeme kullanımı 30 kat arttı (APME Association Plastic Manufacturers of Europe) 

► Plastik malzemeler mevcut kullanım seviyesinde 150 bin km’de 750 lt. yakıt tasarrufu sağlıyor. AB ölçeğinde bu yıllık 12 milyon ton yakıt tasarrufu anlamına geliyor. (APME) 

► Ağırlıktaki her yüzde 20 düşüş, diğer şartlar aynı kalması varsayımı altında kilometre başına 10-12 gr. daha az CO2 salımı sağlar. (ABD CAFE Corparate Average Fuel Eff iciency mevzuat çalışması için üretilen rapor) 

► Otomotivde kullanılan plastiklerin yüzde 75’i geri kazanılabilir ürünler. Geri kazanılmış ürünler otomotiv plastiklerinde kullanılabiliyor. 

►Bugünkü otomobillerin ağırlığı plastik malzemeler sayesinde gelecekte yarı yarıya azalacak (ABD Kimya Kurulu Plastik Bölümü)

Güncelleme Tarihi: 11 Haziran 2019, 14:35

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER