NASA, yükselen deniz seviyelerini gözlemlemek için uydu fırlatacak

Amerika Uzay ve Havacılık Dairesi NASA, deniz seviyesindeki yükselmeleri takip etmek için yörüngeye özel bir uydu yerleştirecek. Bu uydunun sayesinde çok daha isabetli hava tahminleri yapılabilecek. NASA’nın otuz yıldır sürdürdüğü çalışmaların sürmesini sağlayacak olan uydunun sayesinde bilimciler artık kıyı şeritlerini uzaydan çok daha net bir şekilde görebilecek.

NASA, yükselen deniz seviyelerini gözlemlemek için uydu fırlatacak

Sentinel-6 Michael Freilich uydusu, bir SpaceX Falcon 9 roketi ile California’daki Vandenberg Hava Kuvvetleri Üssü’nden fırlatılacak. Uydu, NASA ve Avrupa Uzay Ajansı’nın küresel deniz seviyeleriyle ilgili araştırmalarını on yıl daha uzatacak olan okyanus odaklı bir çift uydunun ilki. Bir sonraki uydu olan Sentinel-6B yaklaşık beş yıl içinde takip edecek. Deniz seviyelerini ölçmek için elektromanyetik sinyalleri dünyanın okyanuslarına gönderecekler ve ardından geri dönmelerinin ne kadar sürdüğünü ölçecekler.

NASA bilim adamları, yeni uydularla kıyıya çok daha yakın yüksek çözünürlüklü gözlemler yapabilecekler. Bu da fırtınalar karaya inmeden hemen önce daha kesin hava durumu tahminlerine izin verecek. Denizin üzerinde büyük bir fırtına geliştikçe, su bükülüyor. Bir uydu, yükselen bu su kütlesini algılayabilir ve bu bilgiyi tahminler için kullanabilir. Granüler ölçümler, kıyı şeridine yakın deniz seviyesindeki değişikliklerin gemi navigasyonu ve ticari balıkçılığı nasıl etkileyebileceğini görmek için de kullanılabilir.

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER