NASA, gözünü ‘elektirikli araçlara’ dikti!

Dünyada gerek küresel ısınma gerekse alternatif yakıt kullanımının yaygınlaşmasıyla beraber elektrikli araçlara bir yönelme var. Bu kapsamda da NASA 2035 yılına kadar elektrikli uçak geliştirmek ve havalandırmak istiyor.

NASA, gözünü ‘elektirikli araçlara’ dikti!

Elektrikli Uçak Tahrik (EAP) teknolojilerinin ve ilgili EAP görüntü sistemlerinin 2035 yılına kadar küresel filoya girmesine yardımcı olması amacıyla çalışmalarına başlayan NASA, çevresel sürdürülebilirliğini önemli ölçüde iyileştirmek ve potansiyel olarak bu alanı dönüştürecek bir proje üretmek istiyor.

2035 yılı için tarih verildi

NASA aynı zamanda Dünya'ya geri dönüş uçuşlarını daha çevre dostu hale getirmek için de bu aracı geliştiriyor. Uzay ajansı, havacılık endüstrisi ile yeni bir ortaklık yoluyla, Elektrikli Uçak Tahrik (EAP) sistemi kullanan gelecekteki uçaklar için tasarım ve modelleme araçlarını geliştirmek istiyor. Bunun akabinde güç aktarma sistemlerine sahip ses altı uçaklar ve uçuş gösterileri için teklifler aradığını internet sitesi üzerinden duyurdu.

NASA, 2035 yılına kadar EAP teknolojisini küresel filolara tanıtmak amacıyla sistemlerini sergilemek istiyor. NASA son tarihi 20 Nisan 2021 olarak açıkladı. NASA, yaptığı çalışmaların, uçakların itiş gücünün elektrifikasyonunun enerji kullanımını ve karbon ve nitrojen oksit emisyonlarını azaltmada önemli bir etkisi olabileceğini gösterdiğini söylüyor. Öte yandan elektrik motorları iklim değişikliğine katkıda bulunan daha az emisyon üretiyor.

Bunun akabinde ocak ayında Boing de tüm uçaklarını 2030 yılına kadar yüzde 100 sürdürülebilir yakıtlarla uçurmak istiyor. Bu yakıtlar, bitkisel ve hayvansal yağlardan oluşabildiği gibi aynı zamanda tarımsal atıklardan da olabilir.

NASA bu iklim planında arkasına ABD yönetimini de alıyor. Biden ve yönetimiyle birlikte çalışmaya başlayan NASA, ilerleyen dönemde projelerini daha görünür kılmak istiyor.

Güncelleme Tarihi: 25 Şubat 2021, 14:59

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER