Küresel sermaye kömür sektörünü hızla terk ediyor

Enerji Günlüğü - Kömür finansmanını sınırlayan politikaları uygulamaya koyan küresel sermaye kuruluşu sayısı 110’a ulaştı

Küresel sermaye kömür sektörünü hızla terk ediyor

Enerji Ekonomisi ve Finansman Analizi Enstitüsü’nün (Institute for Energy Economics and Financial Analysis, IEEFA) dün açıkladığı “100 Küresel Finans Kuruluşu Kömürden Çekiliyor, Devamı Gelecek” Raporu’na göre, önde gelen 100'den fazla finansal kuruluş kömür finansmanını sınırlayan politikaları uygulamaya koydu. Bu kuruluşlar en büyük 40 küresel bankanın yüzde 40’ını kapsıyor.

2013’den bu yana, bünyesinde 10 milyar dolardan fazla likidite yönetilen küresel ölçekteki önemli banka ve sigorta şirketleri, ayda bir kömürden çıkış açıklamasında bulunuyordu.

Rapor, 2018’in başından beri, küresel finans kuruluşlarının, kömürü sınırlayan politikalarıyla ilgili açıklamalarının 34’e ulaştığını ortaya koyuyor. Geçtiğimiz hafta itibarıyla 6 trilyon dolar likiditeyi yöneten ve sigorta sektörünün küresel mal varlığının yüzde 20’sini elinde bulunduran 20 önemli sigorta şirketi kömürü portföyünden çıkardı.

KÜRESEL BASKI HAREKETE GEÇİRDİ

Raporun yazarı IEEFA Enerji Finansmanı Çalışmaları Direktörü Tim Buckley, küresel baskının, küresel ölçekteki önemli yatırımcıların harekete geçmesinde etkili olduğunu söyledi. Buckley “Finansal, çevresel ve itibara yönelik riskler nedeniyle kömür, küresel yatırımcılar için tehlikeli bir mal varlığı haline geldi, bu sebeple iklim değişikliğine cevaben yeni veya iyileştirilmiş politikalarla ilgili açıklamalar artıyor.” dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER