Küresel ısınmayı 1,5 derece ile sınırlamak mümkün mü?

Küresel ısınmayı 1,5 derece ile sınırlamak mümkün mü? Araştırmalara göre yüzde 64 ihtimal var

Küresel ısınmayı 1,5 derece ile sınırlamak mümkün mü?

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) geçen Ekim ayında açıkladığı “1,5 Derece Küresel Isınma Özel Raporu”na göre, küresel ısınma, önümüzdeki 20 yıl içinde, sanayi öncesi dönemin ortalama sıcaklık derecesine göre 1,5 derecelik bir artışta durdurulamadığı takdirde iklim krizi artık geri döndürülemez bir sürece girecek.

İngiliz The Guardia yer alan habere göre, yapılan son araştırma küresel ısınmayı 1,5 derece ile sınırlandırmanın mümkün olabileceğini söylüyor. Nature Communications dergisindeyayınlanan araştırmaya göre elektrik santralleri, fabrikalar, gemiler ve uçakların tükettiği fosil yakıtların sıfır karbonlu alternatiflerle yer değiştirmesi halinde ısınmanın 1,5 derecenin altına kalma ihtimalinin yüzde 64 olduğu belirlendi.

Leeds Üniversitesi’nden Christopher Smith ve Londra Ekonomi Okulu’ndan Nicholas Stern’in liderliğinde yapılan araştırmada bir fosil yakıtın aşamalarına bakılarak küresel sıcaklıkların ne kadar artacağının tahmin edilebildiği, bilgisayar destekli modelleme programı kullanıldı. Yapılan modellemeye göre santrallerin 40, arabaların ortalama 15 ve uçakların ortalama ömrü 26 yıl olarak belirlendi.

Bu senaryoya göre karbon emisyonlarının önümüzdeki 40 yıl içinde sıfıra düşeceği, küresel sıcaklık artışının 1,5 derece altında kalma ihtimalinin yüzde 66 olacağı belirtildi. Eğer fosil yakıtlardan çıkış 2030’a kadar başlamazsa ısınmayı yavaşlatmadaki şans oranı yüzde 33’e gerileyecek.

Araştırmaya liderlik eden Leeds Üniversitesi’nden Christopher Smith, “Sizi iklim sistemi değil, küresel toplum durduruyor” diyor.

“TÜRKİYE PARİS ANLAŞMASI’NI ONAYLAMALI”​​​​​​​

Uzmanlar, Türkiye ve çevresinin iklim değişikliğinin etkileri açısından hassas bölgelerden birinde bulunduğunu ifade ediyor. İklim değişikliği ile mücadelenin aciliyetinin ortaya konduğu IPCC 1,5 derece Özel Raporu’nun ışığında gerçekleşen COP24 (Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 24.Taraflar Toplantısı) toplantısında 2020 yılından itibaren yürürlüğe girecek iklim değişikliğiyle mücadele hedeflerini somutlaştıran Kural Kitabı kabul edilmiş, küresel çabaların bir arada toplandığı Paris Anlaşması’nda “gelişmiş ülke” olarak değerlendirilen ve anlaşmayı onaylamayan Türkiye’nin, “gelişmekte olan ülke” statüsüne geçme talebi ise kabul görmemişti. İklim uzmanları Türkiye’nin Paris Anlaşması’nı acilen onaylayıp iklim politikalarını geliştirmesi gerektiğini söylüyor.

Güncelleme Tarihi: 09 Şubat 2019, 11:51
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER