Katar, sokaklara klima yerleştiriyor!

Dünya Kupası'na 2022 yılında ev sahipliği yapmaya hazırlanan Katar, küresel ısınmanın etkisiyle her yıl artan sıcaklıklarla mücadele etmek için sokaklara klima yerleştiriyor.

Katar, sokaklara klima yerleştiriyor!

Yaz aylarında sıcaklığın 46 Santigrat dereceyi bulduğu ülkede çoğu kapalı alanda dahi klima olmadan yaşamak mümkün değil. Buna ek olarak Dünya Kupası hazırlıkları kapsamında stadyumlara da klima koyan Katar, yayaların yoğun bulunduğu açık alanlara da benzer uygulama yapacağını açıkladı. Şehirlerdeki sokakların yanı sıra açık hava pazarlarına yerleştirilecek klimalar sayesinde Katarlılar, aşırı sıcaklarda dahi dışarı çıkabilecek.

"2030 yılına kadar sıcaklıklar 6 derece artabilir"

Her ne kadar iklim krizi tüm ülkeleri tehdit etse de, dünya çapında yükselen sıcaklıklar Katar'da çok daha fazla hissediliyor. Katar Çevre ve Enerji Araştırma Enstitüsü'nden Muhammed Eyüp, küresel olarak ortalama 2 derecelik artışın dahi Orta Doğu'da büyük bir etkiye neden olacağını ifade ediyor.

Eyüp, "Zaten sıcak olan bu bölgede 4 ila 6 Santigrat derecelik artışlardan bahsediyoruz. Bunun halkın sağlık ve verimini nasıl etkileyeceğini araştırıyoruz." açıklamasını yapıyor.

Katar'da yaşayan nüfusun tehdit eden bir diğer olgu da yüksek nem oranları. Açık alanlara yerleştirilecek klimalar, nem oranlarını da düşürebilecek.

Çevreye daha fazla zarar

Dünya Bankası verilerine göre kişi başı karbon salımının en yüksek olduğu ülke Katar. Bunun yanında sokaklara konulacak klimalar için de kullanılan enerjinin yenilenemez kaynaklardan elde edilmesi bekleniyor. Ayrıca klimanın bir taraftan soğuk üfleyebilmesi için başka bir alana sıcağı aktarması gerekiyor. Bu, yeni proje sayesinde Katar'da şehirler soğurken, şehir dışındaki kısımların daha da ısınabileceği anlamına geliyor.

Güncelleme Tarihi: 23 Ekim 2019, 10:08

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER